Nepodceňujte bolesti břicha po jídle. Na vině může být slinivka

 Zdraví 
26. ledna 2019 13:35 / Gabriela Simenonová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Problémy se slinivkou se nevyplácí podceňovat Shutterstock
Běžné zažívací obtíže lidé často přecházejí. Pokud se ale objevují pravidelně, měli byste zbystřit. Může jít o chronický zánět slinivky břišní neboli pankreatitidu, která si zaslouží léčbu.

Slinivka břišní neboli pankreas je uložena v horní zadní části břicha za žaludkem. Je to žláza, která produkuje jednak hormony regulující hladinu cukru v krvi, jednak trávicí enzymy. Ty jsou speciálním kanálkem transportovány přímo do střev, kde zajišťují trávení tuků, cukrů i bílkovin. Při chronickém neboli dlouhotrvajícím zánětu slinivky nám ale hrozí víc než jen trávicí potíže.

Přesný proces, kterým chronická pankreatitida vznikne, je často neznámý. Její příčinou je až v 70 % případů nadměrná konzumace alkoholu, druhým nejčastějším viníkem jsou žlučníkové kameny, které se opakovaně uvolňují, prochází společným žlučníkovo-pankreatickým vývodem a dráždí slinivku. Může být ale i důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu, ucpání pankreatického duktu nebo autoimunitního onemocnění. Někdy je dědičná a začíná se vyvíjet již v dětství.

Člověk s tímto onemocněním ale nemusí na začátku pociťovat žádné obtíže.

Jak se tedy onemocnění slinivky projevuje?

  • bolestí v horní části břicha, někdy se zhoršující po jídle a pití, která se může šířit i do oblasti zad
  • nevysvětlitelným úbytkem na váze
  • nevolností, zvracením
  • průjmem
  • světlou stolicí s mastnou tukovou konzistencí

Co nám hrozí?

Na rozdíl od své příbuzné, akutní pankreatitidy, nepředstavuje ta chronická bezprostřední ohrožení života. Není ale namístě brát ji na lehkou váhu. 

  • výrazně zhoršené trávení vedoucí k podvýživě
  • cukrovka v důsledku zániku buněk produkujících inzulin
  • rozvoj závažné akutní pankreatitidy
  • pseudocysty v pankreatu, hrozící vznikem infekce nebo vnitřního krvácení
  • vznik rakoviny slinivky

Jak odhalit problémy se slinivkou

Současná medicína má k dispozici celou řadu zobrazovacích metod: ultrazvuk břicha, CT, magnetickou rezonanci nebo složitější vyšetření tzv. endoskopický ultrazvuk.

Pokud se ukáže, že skutečně trpíte chronickým zánětem slinivky břišní, je potřeba ihned začít s léčbou. Ta sice nenapraví již vzniklé škody, ale uleví vám od bolesti, zlepší trávicí funkce a zamezí vzniku dalších komplikací. Jaké příznaky se nevyplácí ignorovat jsme psali zde.

Na řadě je dieta

Po diagnóze chronické pankreatitidy je třeba vyhnout se alkoholu, a to i v případě, že nebyl příčinou vzniku onemocnění. Pankreatická dieta, která je stejně důležitá jako léky, spočívá v omezení tučných a těžko stravitelných potravin. Dále se doporučuje zanechat kouření a prospěšné může být i užívání vitamínů a jiných antioxidantů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod