Oční vady u dětí jsou velmi časté. Proto tyto signály nepodceňujte

 Děti 
24. ledna 2019 06:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Oční vadou trpí až pětadvacet procent školáků Depositphotos
Zrak si musí pečlivě střežit nejen dospělí, ale také děti. Jak ale poznat u těch nejmenších, že špatně vidí?

Zrak dětí se vyvíjí až do sedmi let věku. Problém je, že malé děti neumějí říci, když začnou špatně vidět. Podle statistik totiž nějakou oční vadou trpí zhruba deset procent předškoláků a 25 procent školáků. Čeho je třeba si tedy všímat?

Miminka běžně šilhají

U miminek je typické, že po narození trochu šilhají. Proto, pokud u svého miminka pozorujete, že mu jde tzv. každé oko jinak, nepanikařte hned. Tato indispozice se časem srovná, někdy to bývá až kolem jednoho roku. 

Školáci trpí krátkozrakostí

V dětském věku se nejčastěji objevuje krátkozrakost, což znamená, že dítě špatně vidí do dálky. Tato vada dokonce postihuje až dvacet procent školáků. Druhou nejčastější vadou je dalekozrakost a v poslední řadě tupozkrakost. I v tomto případě je potřeba sledovat pár varovných signálů.

Co je třeba sledovat

U malých dětí i předškoláků je největší problém to, že neumějí sami říct, že špatně vidí. Proto je třeba, aby varovné signály vypozorovali sami rodiče. U miminek se může objevovat časté kmitání očima, obvykle si také vtláčí prstíky do očí nebo nepřirozeně natáčí hlavu, aby lépe vidělo. Větší děti si zase často mnou oči, mkrají, mhouří oči ve chvíli, kdy se zaměřují na nějaký předmět. Stejně tak si mohou stěžovat například na bolesti hlavy nebo okolí očí. Varovat by vás také mělo to, pokud si dítě často sedá blízko k televizi nebo zakopává o předměty, stejně tak, pokud se mu ve škole najednou zhorší prospěch, protože špatně vidí na tabuli. Oční vadu by měl odhalit i lékař při preventivní prohlídce.

Lze tomu zabránit?

Některým vadám bohužel nelze předcházet. Jsou totiž z velké části dědičné a mohou se v průběhu života měnit. Například při narození je oko přirozeně dalekozraké a během růstu dochází ke snižování dioptrií. Pokud tedy vaše dítě trpí ve škole dalekozrakostí, vada se může během dospívání vyrovnat. Naopak krátkozrakost se běžně zhoršuje během puberty. Vyzkoušet můžete také oční gymnastiku, která umí zrak skutečně zlepšit. Více o ní jsme psali zde.

Televize ani tablet příčinou není, ale

Často také panují názory, že za špatný zrak může časté koukání na televizi nebo do tabletů. Tyto činnosti nejsou příčinou vzniku dioptrických vad a ani nevyprovokují nějaké oční onemocnění. Nicméně dlouhodobé, usilovné používání těchto přístrojů oči namáhá tím, že je nutí neustále zaostřovat, takže pokud už dítě má malou dioptrickou vadu, může se projevit mnohem dříve.

Brýle nebo čočky?

Oční vady se nejčastěji léči pomocí brýlí. Kontaktní čočky nejsou vhodné dítěti dávat alespoň do 15. roku věku. Samozřejmě záleží na tom, jestli je natolik šikovné, že si čočky umí aplikovat samo. Je ale nutné si uvědomit, že pokud bude s čočkami špatně manipulovat, může si přivodit zánět oka i další komplikace.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve