Na sushi si nemusíte pochutnávat jen v luxusní restauraci. Připravte si jej doma

 Recepty 
21. ledna 2019 09:26 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sushi si zvládnete vyrobit i doma Depositphotos
Tradiční japonský pokrm zvaný sushi se těší velké oblibě i u českých strávníků. Pokud je vám líto utratit za tuto lahůdku nemalé peníze v luxusním japonském podniku, zkuste si sushi jednoduše udělat doma.

Sushi jsou v podstatě kousky lepivé rýže o velikosti jednoho sousta doplněné kouskem syrové mořské ryby, zeleniny nebo mořské řasy. Existuje mnoho druhů sushi. I když jednotlivé druhy sushi chutnají různě, vždy se konzumují spolu se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a pikantní zelenou pastou – wasabi.

Dnes už není problém sehnat na domácí výrobu sushi všechny potřebné ingredience, takže stačí trocha odvahy a odhodlání a můžete si japonskou delikatesu připravit v pohodlí domova, navíc oproti vyhlášeným sushi barům i za zlomek ceny.

Příprava japonské rýže

Základ sushi tvoří pravá japonská rýže. Má menší kulatá zrna a je mnohem lepivější než jiné druhy. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 400 g sushi rýže
  • 520 ml vody
  • 60 ml rýžového octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli

Rýži dejte do hrnce a řádně properte. Vlijte vodu a přiveďte k varu. Hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na nízký stupeň. Vařte 15 minut. Pak nechte rýži ještě 10 minut odstát. Ve sklenici smíchejte ocet, cukr a sůl a prohřejte 30 vteřin v mikrovlnce. Když je rýže odstátá, přelijte ji směsí z octa, prokypřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Trochu octového nálevu si dejte stranou. Pokud máte rýži rádi i jako přílohu, možná vám přijdou vhod rady, jak ji skvěle připravit.

Rolování sushi

Dalším důležitým krokem je umět sushi správně zarolovat. K této činnosti si připravte tyto věci:

  • podložku na sushi
  • misku s vodou
  • mořskou řasu Nori
  • sushi rýži a náplň (může to být proužek čerstvé ryby jako losos či tuňák, na nudličky nakrájená zelenina jako paprika, avokádo či okurka, kaviár, krevety a podobně)

Na sushi podložku položte řasu hrubou stranou nahoru. Navlhčenými prsty rozložte a upěchujte rýži do dvou třetin řasy, horní část nechte volnou. Do spodní části řasy (zhruba 2 cm od spodního okraje podložky) položte podélně od strany ke straně náplň.

Navlhčete prsty zbylý kousek řasy a pomocí podložky zarolujte náplň dovnitř. Během rolování váleček pěkně stlačujte, aby se rýže rovnoměrně rozložila. Když se dostanete až ke konci řasy, volný konec váleček hezky zalepí. Nakonec rolky nakrájejte tak, že je nejprve přepůlíte, půlky opět přepůlíte a ty ještě jednou přepůlíte. Získáte tak přesně stejně velké kousky. Obrácenou variantu rolek připravíte tak, že na podložku rozložíte nejprve rýži, pak řasu a nakonec náplň. 

Pár praktických rad

  • Bambusovou podložku obalte před rolováním v potravinářské fólii, aby se vám snadno čistila. Zároveň tím prodloužíte její životnost a hlavně se vám díky fólii nebude sushi lepit k podložce.
  • Ryby, které použijete jako náplň, krájejte vždy po vlákně, zhruba na 0,5 cm silné proužky. Používejte ostrý nůž, abyste neporušili jemnou rybí strukturu a zbavte rybu kůže speciálním filetovacím nožem.
  • Pokud s přípravou sushi teprve začínáte, nepřeplňujte rolku, bude se vám pak lépe balit.
  • Aby rolka pěkně držela pohromadě, zbylým octovým nálevem potřete prázdný konec řasy. Ocet poslouží jako “lepidlo”.
  • Hotovou rolku nechte pár minut odležet, aby řasa nasála vlhkost z rýže. Sushi se pak bude lépe krájet. Na krájení vždy použijte hodně ostrý nůž.
  • Hotové sushi elegantně naaranžujte na talíř a podávejte. Nezapomeňte na nakládaný zázvor, wasabi a sójovou omáčku. Na servírování jsou ideální hranaté talíře na sushi. Stylové je jíst sushi jídelními hůlkami.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47