Zima je vhodné období pro léčbu skořicí. Jak ji užívat a na co zabírá?

 Zdraví 
16. ledna 2019 13:39 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skořice nemusí být jen voňavým kořením Pixabay
Skořice není jen koření. Skořice je lék. A protože se objevují stále nové a nové poznatky o účincích skořice, je dobré zmínit, na které nemoci je možné ji použít.

Skořice patří k zimnímu období už od pradávna. Přidává se do pečiva, dochucuje čaj a další pokrmy. I krupičná kaše se jí se skořicí. Je za tím zkušenost předků, kteří věděli i o léčebných účincích skořice. Ale aby začala léčit, musíme dodržet určitý postup.

Kolik a jak dlouho

Různé studie a články se liší v názoru, kolik skořice je vhodné denně konzumovat. Shoda panuje ale v tom, že pokud chceme vnímat opravdu zásadnější léčebné účinky skořice, měli bychom ji používat alespoň 40 dnů. Pak je doporučováno užívání na měsíc přerušit a pokračovat zase dalším čtyřicetidenním obdobím. Jsou ale účinky, které se dostaví i pří jednorázové dávce.

Pokud jde o doporučené množství, kolísá mezi jednou kávovou lžičkou denně a třemi lžičkami denně. Bude vhodnější začít menším množstvím a postupně v případě potřeby množství mírně navýšit.

Jak užívat

Většina receptů počítá s kombinací s medem, který je sice sladký, ale sám o sobě také obsahuje různé léčivé látky a spolu se skořicí tvoří kombinaci, která je tělu prospěšná. Jestliže se programově vyhýbáte cukru, můžete pochopitelně množství medu v jednotlivých receptech snížit nebo i med vynechat a přidávat skořici do čaje či pokrmů. Důležité je užívat opravdu dlouhodobě a pravidelně. Zvlášť pokud má působit i na závažnější stavy. Na běžné prohřátí organismu stačí i jednorázová dávka. Větší dávka s medem v horké vodě pak umí snížit cholesterol až o deset procent. Při nachlazení přidejte ještě citron.

Na co zabírá

Skořice má překvapivě široký záběr. Působí antioxidačně a antibioticky. Díky tomu udržuje v dobré kondici naše cévy. Poněkud ředí krev a brání tak vzniku krevních sraženin. Její protizánětlivé účinky se pak odrazí na působení proti zánětu močového měchýře a močových cest, působí proti nachlazení. Další látky obsažené ve skořici jsou zase odpovědné za zlepšení imunity, za snížení cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Toto voňavé koření dokonce působí proti některým druhům rakoviny. Skořice je v neposlední řadě také afrodiziakum. Prohřívá tělo a užívat by ji měli i ti všichni, kdo si stěžují na studené ruce či nohy. Skořice vás umí zbavit bolestí při artritidě a upravuje trávení. Mohly by vás také zajímat podobně bohaté účinky vavřínu, o kterých si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod