Znáte moluska? Jak poznat nepříjemné onemocnění, které umí potrápit nejenom děti

 Děti 
13. ledna 2019 09:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moluska je onemocnění, které hodně svědí Depositphotos
Malé puchýřky, které se mohou objevit u vašeho dítěte, znamenají, že může mít molusku. Ještě jste o tomto nepříjemném onemocnění neslyšeli? Pak zbystřete. Je totiž velice nakažlivé.

Moluska je vysoce nakažlivé kožní onemocnění, které postihuje nejenom děti, ale také dospělé. Zvlášť u dětí znamená jejich výskyt velice zdlouhavý, úporný a nepříjemný boj maminek i pediatrů.

Vypadá jako pupík

To, že má vaše dítě moluska, poznáte snadno. Na těle, ale zejména v tříslech a kožních záhybech, se objeví malé bradavičnaté polokulovité puchýřky tělové barvy, mohou ale být i načervenalé, nažloutlé, bělavé až perle­ťové. Uprostřed bývá propadlina, která zdánlivě připomíná pupík na břiše. Při zmáčknutí z nich vytéká bílá tekutina, která je vysoce infekční.

Pozor na bazény

Moluska se přenáší kontaktem s infikovanou osobou, k infekci může dojít i při sdílení oblečení, hraček nebo ručníků. Ještě rychleji se však infekce šíří ve vodě či v sauně podobně jako je tomu u bradavic nebo kožních plísní. Moluska bohužel svědí, avšak škrábání puchýřků je naprosto nežádoucí, neboť je příčinou dalšího masivního šíření onemocnění. O to víc je pak nepříjemnější, pokud se objeví na genitáliích.

Posilujte imunitu

I když to tak na první pohled vypadá, moluska není naštěstí nijak závažné onemocnění. Lékaři obvykle doporučují antivirové přípravky dostupné v lékárnách. Ale stejně tak můžete vyzkoušet éterické oleje, ovesné extrakty a nejrůznější homeopatika. Vhodné je zařadit také preparáty, které posilují imunitu, například z hlívy ústřičné. Ta je skvělým bojovníkem proti řadě nemocí, o kterých jsme psali zde. Pokud je molusek více nebo nereagují na léčebné přípravky, mohou se odstranit chirurgicky, například laserem nebo zmrazením. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve