Důvody, proč by měly malé děti pomáhat v domácnosti

 Děti 
28. prosince 2018 17:19 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Nebojte se dětem svěřit některou domácí činnost Depositphotos
Myslíte si, že by malé děti neměly pomáhat při domácích pracích? Naopak. Díky tomu v nich budujete zdravé sebevědomí. Sebevědomí se u člověka buduje už od útlého věku. Za to, zda z nich v budoucnu vyrostou silní jedinci, zodpovídá výchova rodiny.

Sebevědomí roste v takové rodině, která k chybám dítěte nepřistupuje jako k jeho selhání, ale jako k něčemu, z čeho se má poučit pro příští život. Roste v rodině, kde existují povinnosti a úkoly, za něž dítě nese plnou odpovědnost. A právě s tím souvisí i domácí práce a povinnosti. 

Povinnost není jen škola

Řada rodičů se domnívá, že pokud má dítě školní povinnosti a kroužky, nemusí se podílet na domácích pracích. Jenomže je to mylné chápaní. Podle celé řady psychologů je důležité, aby děti měly v domácnosti své povinnosti, za něž ponesou odpovědnost. Protože ve chvíli, kdy tuto činnost udělá, může být dítě právem na sebe právem hrdé a pyšné, že to také umí udělat, stejně jako dospělý.

Přidat ruku k dílu

Pravdou je, že v dnešní době za nás celou řadu čiností vykonává moderní technika. Ale přesto se najde doma celá řada věcí, s nimiž vám dítě může pomoci. Samozřejmě je potřeba přihlédnout na jeho věk. Může jít třeba o vysávání, uklízení nádobí z myčky, zametání nebo pomoc při vaření či úklid pokojíčku. Jak děti hravou formou přimět k tomuto úkolu, jsme psali zde. Berte však ohled na to, že dítě neumí tyto činnosti udělat tak dokonale jako vy. Proto přivřete oči a hlavně chvalte i za malou snahu. Vždyť i vy kolikrát toužíte po pochvale za dobře odvedenou práci.

Zapojte své syny

Máte doma syna a myslíte, že jim tyto činnosti nepřísluší? I to je omyl. Doba se změnila a znatelně zamíchala s rolemi muže i ženy v rodině i ve společnosti. A na to byste měli myslet a připravovat své syny na reálný život. Také by se mohlo stát, že jednou zůstanou sami a nebudou vědět ani to, jak zapnout pračku nebo jak se vysává. A hlavně - synové, kteří si umí hravě a beze studu poradit s některými tzv. ženskými pracemi, pak mívají i větší uznání u žen. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008