Porod nemusí být vždy bolestivý. Některé ženy při něm dosahují dokonce i orgasmu

 Děti 
16. května 2018 10:15 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Sexuální prožitek a porod mohou jít ruku v ruce Shutterstock
O porodu často slýcháme jako o nepříjemné záležitosti, které je potřeba se již dopředu obávat. Ženy jsou dopředu vyloženě strašeny, že je porod zdlouhavý, bolestivý a že skutečně není na co se těšit. Ovšem i sexuální prožitky se často odehrávají na hranici slasti a bolesti, a proto i porod a rozkoš, extáze či dokonce orgasmus nemusí stát na opačném konci spektra.

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Vždyť sex je přeci spojen s partnerským vztahem, nikoliv s city k potomstvu. Ovšem orgasmus prožitý při porodu nemá s touhou po vlastním dítěti nic společného a není vyvolán myšlenkou na dítě, nýbrž hormonální změnou a stahy pánevního dna, které přicházejí při porodu ve vlnách.

Při bezpečně prožívaném porodu nic nebrání tomu, aby žena prožila orgasmus i při porodu, aniž by jej jakkoliv úmyslně vyvolávala. Zajímá vás toto téma víc? Čtěte dál. Pokud máte z porodu strach, přečtěte si náš článek o metodě známé jako hypnoporod.

Intimita při porodu je nutná

Stejně jako při sexuálním prožitku nedosáhnete vyvrcholení v případě, že vás někdo náhle či dlouhodobě vyrušuje, tak stejně tak se vám to nemůže podařit ani u porodu. Prostředí totiž hraje v tomto prožitku velmi důležitou roli. Málokdy se totiž dokáže žena absolutně uvolnit a dát průchod svým pocitům, když je neustále rušena a necítí se v bezpečí. Naopak v bezpečném prostředí, kde je pouze partner či blízcí lidé, panuje klid a pološero, dokáže dát volný průchod tomu, co jí naznačuje její tělo.

I porod samotný se částečně podobá sexuálnímu styku. Děložní svaly se stahují, srdce buší jako o závod, žena zrychleně dýchá a občas i samovolně vykřikne. Hlavička dítěte navíc neustále víc a víc tlačí na vaginální stěny a kořen klitorisu, což u některých citlivých žen může způsobovat do jisté míry i vzrušující stav, který pomáhá tlumit bolest.

Hormony lásky a orgasmus

Pokud žena prožívá přirozený porod bez vnějších medicínských zásahů, znecitlivujících léků a jiných medikamentů, aktivují se v jejím těle stejné hormony jako při sexu – oxytocin, adrenalin a noradrenalin. Díky těmto hormonům dochází při porodu k otevírání porodních cest a přinášejí také stavy změny vědomí, které ženy pociťují právě i s blížícím se orgasmem.

Libé pocity lze i vyvolat

Zkušenosti některých žen ovšem dokazují, že do pocitu euforie se lze při porodu dostat i vědomě. Zpočátku je nutné přenést se přes skutečnost, že přivádíte na svět nového člověka a vnímat jen sama sebe a starat se hlavně o své vlastní pocity. Jemné dráždění klitorisu může ve chvílích bolesti opravdu pomoci prožívat porod klidněji a uvolněněji. Tento fakt byl potvrzen i vědci z americké univerzity v New Jersey. Doslova bylo zjištěno, že když se ženy sexuálně uspokojují, nejsou tolik citlivé na bolest.

Porod je součástí ženské sexuality

V naší kultuře je tato myšlenka vnímána jako tabu, nicméně porod je skutečně důležitou součástí ženské sexuality. Spíš než neustálé omílání toho, jak je porod bolestivý, náročný a rizikový, by se měly ženy na svůj porod těšit a nebránit se mu. Porodní bolest sama o sobě totiž není škodlivá a nejedná se o bolest v pravém slova smyslu. Pokud rodička spolupracuje, místo toho, aby s bolestí bojovala, a pokud porod probíhá v příjemném prostředí, nebrání nic tomu, aby se bolest změnila v rozkoš, extázi nebo dokonce v orgasmický prožitek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve