Doneste si jaro do kuchyně v podobě tří jarních pomazánek
Dostanete těžký úkol. Zkuste si ingredience na tyto pomazánky sehnat opravdu někde ze záhonku a ne ze supermarketu.
Budou chutnat úplně jinak. Navíc potřebujete být v přírodě, abyste si mohli sehnat chudobku, neboli sedmikrásku. Ta nám všechny recepty krásně doladí a ozdobí talíře.
Ředkvičková pomazánka
8 - 10 ředkviček, 2 tavené sýry, půlka tvarohu, vajíčko, lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, květy sedmikrásky
Ředkvičky dobře omyjte a najemno je nastrouhejte na struhadle spolu s vajíčkem (nebo ředkvičky a vajíčko nadrobno nasekejte). V míse utřete tvaroh nebo smetanový sýr s taveným sýrem, osolte a opepřete. Přidejte ředkvičky s vejci a dobře promíchejte.
Jestli budete mít domácí ředkvičky ze záhonu, nepřidávejte česnek, který se do této pomazánky obvykle dává. Domácí ředkvička má výraznou chuť a česneku není třeba. Namazané chleby dozdobte sedmikráskami.
Pažitková pomazánka
2 balíčky lučiny, velká hrst nasekané pažitky, malá jarní cibule, 1 lžička olivového oleje, sůl, pepř, květy sedmikrásky
Postup je neskutečně jednoduchý. Pažitku omyjte, nasekejte stejně jako cibuli a poté vše smíchejte dohromady. Pár sedmikrásek si nechejte na ozdobu chleba.
Vajíčková pomazánka
4 vejce, 270 g žervé, jarní cibulka, pažitka, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, sedmikrásky i se stonky
K tomuto receptu doporučujeme použít domácí vajíčka. Slepičky začínají po zimě pořádně nést, tak to snad nebude problém.
Do rendlíku dejte vařit vodu, a jakmile dosáhne bodu varu, přidejte vejce. Po 10 minutách odstavte ze sporáku a vodu slijte. Vejce nechte zchladit.
Pak je oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které dáte do misky. Pažitku a jarní cibulku nakrájejte nadrobno a smíchejte v misce s ostatními ingrediencemi.
Na pečivo namažte silnější vrstvu a zkuste poklást sedmikráskami i se stonky. Snažte se nasbírat květiny v čistém prostředí dál od silnice.
A jestli chcete v kuchyni ještě chvíli pobýt, tady máme tři osvědčené recepty na míchaná vajíčka. Dobrou chuť!