Míchaná vajíčka třikrát jinak, ale vždy skvěle

 Recepty 
26. dubna 2018 08:08 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jakékoliv zelené natě vajíčkům dodají hezčí vzhled i lepší chuť Pixabay
Oblíbený pokrm lze snadno zkazit, když ho necháte na plotně příliš dlouho. Vysušené a gumové kousky pak nechutnají tak, jak mají. S našimi radami už takové jídlo nikdy nepřipravíte. Nechte si chutnat.

Hodí se jak na sytou snídani, tak na rychlou večeři. Míchaná vajíčka jsou evergreenem všech známých kuchyní. Jen málokdo je ale má rád suchá.

Vždyť i známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich říká, že "míchaná vejce nesmí být suchá jako cesta". Jenže i tento jednoduchý pokrm má svá úskalí.

To hlavní je vychytat správnou chvíli, kdy jsou vejce už uvařená, ale ne přesušená. Na pánvi jim většinou stačí jen minuta, ostaní dojde zbytkovým teplem.

Francouzská vajíčka

Základem úspěchu je máslo. Hodně másla. Čím víc ho dáte, tím krémovější a jemnější bude výsledná krmě na vašem stole.

Máslo rozehřejte na pánvi, vajíčka si mezitím rozklepněte bokem a lehce promíchejte, aby se žloutek rozrušil a potkal s bílkem. Poté osolte.

Až bude máslo rozpuštěné, vlejte na pánev vejce. Chvilku je nechte svému osudu a pak míchejte. Ale pozor, na míchání vám poradíme také skvělou fintu!

Zkuste vejce nadzvedávat od krajů ke středu. Dosáhnete tak nadýchané struktury bez přidávání šlehačky nebo mléka. Vajíčkům stačí na pánvi jen minuta, poté je z plamene odstavte a nechte dojít. 

Vajíčka podle Gordona Ramsaye

Legendární Gordon Ramsay má jinou fintu: dává vejce do studeného rendlíku společně s vychlazeným máslem, aby se obě ingredience lépe smísily.

Postupným rozehříváním obojího vzniká kompaktní kaše. Základem je ale opravdu zběsilé míchání plastovou stěrkou na pečení.

Vajíčka podle Zdeňka Pohlreicha

Televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich doporučuje vajíčka dělat ne na pánvi, ale ve vodní lázni. Tady je příprava míchaných vajíček podle něj:

Na hrnec s horkou vodu vložte misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytřete ji trochou másla. Vyklepněte dvě vejce, přidejte polévkovou lžíci tučné smetany a začněte šlehat.

Šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehká. Bylinky a koření přidejte až na konec, ať žádná z ingrediencí neztratí svou chuť.

Tak si nechte chutnat! Ale pokud se vám vajíčka na snídani už přejedla, zkuste tyto rychlé a křupavé tvarohové rohlíčky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod