Sýrů existuje obrovské množství druhů a liší se skutečně výrazně. Vyznáte se v nich?

 Recepty 
17. ledna 2018 10:32 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Některé sýry se hodí k vínu, jiné na pizzu... Pixabay
Sýrů existuje obrovské množství druhů. A liší se skutečně výrazně. Pokud si chcete dopřát opravdu gurmánský zážitek, vsaďte na poctivost a kvalitu. Ne každý sýr se ale hodí pro každou příležitost.

Sýry se dělí podle tvrdosti na čerstvé, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé a tavené. Následně je možné je rozdělit podle způsobu srážení mléčných bílkovin na tvarohové, sířené a tavené. Krom toho rozlišujeme sýry vysokotučné, smetanové, plnotučné, tučné, polotučné i nízkotučné. Jak se sýry dělí a k čemu se jaký hodí, jsme psali zde.

Nejoblíbenější druhy sýrů:

  • Eidam


    Pochází z nizozemského města Edam. Má jemnou chuť a polotuhou konzistenci. Velmi u něj záleží na původu, protože kvůli snaze o co nejnižší cenu může být málo kvalitní. Doba zrání eidamu se pohybuje od čtyř týdnů až po deset měsíců.
  • Gouda


    Kravský sýr s jemnou chutí a lehkým oříškovým nádechem. Gouda se doporučuje na obložené mísy, chlebíčky i do salátů a toastů.

  • Camembert


    Tento měkký sýr krémovité konzistence patří mezi nejoblíbenější sýry vůbec. Zraje minimálně 3 týdny. Obvykle zdobí obložené talíře, ke kterým se servíruje lehké červené víno.
  • Mozzarella


    Je velmi oblíbená zejména v Itálii. Měla by být čerstvá, svěží a s bohatou mléčnou chutí. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Protože není chuťově výrazná, hodí se k aromatickým potravinám, jakými jsou prosciutto, čerstvá zelenina, ostřejší pizza a bylinky.
  • Niva


    Tento kravský sýr s modrou plísní uvnitř je aromatický a slaný. Patří mezi poloměkké sýry. Můžete ho použít na přípravu silné omáčky či na zapékání.
  • Ementál


    Tvrdý sýr, který zraje několik měsíců až let. Má lehce nasládlou chuť a vůni po oříšcích. K jeho výrobě se používá střed sýrového bochníku, který mívá výraznou ovocnou chuť. Ementál se doporučuje v kombinaci s vínem typu Jura či Savoie.
  • Brynza


    Měkký, solený sýr se vyrábí z ovčího mléka. Oblíbený je především v zemích svého původu, tedy na východě Evropy. Brynza se používá spíše v teplé kuchyni na omáčky, nebo zapečená se zakysanou smetanou.
  • Jadel


    Český pařený ovčí nebo kravský sýr, který se uchovává ve slaném nálevu. Je velmi slaný a tvrdý. Používá se proto zejména v kombinaci s rajčaty.
  • Čedar


    Jeden z nejrozšířenějších sýrů na světě má nasládlou a ostrou chuť. Využívá se pro zapékání pokrmů, ale vhodný je i k zelenině a vínu.
  • Cottage


    Tvarohový sýr s nasládlou a nevýraznou chutí je oblíbený zejména u lidí dbajících o štíhlou linii. Používá se do pomazánek.
  • Parmazán


    Italský sýr, který se vyrábí z částečně odtučněného kravského mléka. Jedná se o velice tvrdý sýr výrazné chuti. Zraje 2 až 3 roky a používá se k přípravě typických italských pokrmů.
  • Brie


    Lahodný sýr s velmi měkkou krémovou konzistencí i chutí. Zraje zhruba 7 týdnů. Oblíbený je v kombinaci s francouzskými suchými víny.
  • Comté


    Francouzský sýr, který může zrát jen několik měsíců, ale i přes 2 roky. Má velmi jemnou chuť. Známý je jako základní ingredience krémové směsi z comté, suchého bílého vína a pálenky z višní.
  • Gorgonzola


    Sýr s modrou plísní a výraznou chutí se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Je vhodný do salátů i omáček. Jeho nezaměnitelná chuť vynikne zejména ve spojení se sladkým červeným vínem.
  • Roquefort


    Vyrábí se z nepasterovaného ovčího mléka. Výrazný bílý ušlechtilý sýr je protkán modrozelenými žilkami, má hladkou a kompaktní strukturu a mléčnou chuť s příchutí ořechů či rozinek.
  • Maasdammer


    Sýr se vyznačuje ovocným nádechem a ovocnou chutí. Skvěle se k němu hodí např. hroznové víno nebo jablko.
  • Raclette


    Švýcarský sýr z kravského mléka, který je typický jemnou ořechovou chutí. Řadí se do skupiny polotvrdých sýrů.
  • Kozí sýr čerstvý


    Lahodný čerstvý sýr, který je vyráběn z čerstvého kozího mléka. Je lehce stravitelný a osvěží nejen zeleninové saláty, ale skvěle doplní také slané koláče nebo pizzu.
  • Kozí sýry s bílou plísní na povrchu


    Výtečná delikatesa, která se obvykle kombinuje se zeleninou, rukolou a sladkými brusinkami. Kozí sýry se hodí pro lidi, kteří hůře či špatně tráví kravské mléko a výrobky z něj, tedy laktózu.
  • Amaltura


    Do gurmánského balíčku můžete zvolit i speciální holandský kozí sýr Amaltura. Je velice lahodný a smetanový. Mívá chuť starého sýru, přitom konzistencí připomíná sýr uleželý. Hodí se k němu brusinkový dip a růžové víno.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky