Svařák, punč nebo grog? Připravte si nejoblíbenější zimní nápoje, co zahřejí

 Recepty 
23. listopadu 2017 15:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šálek teplého kořeněného nápoje v zimě uvítáte Shutterstock
Také už se nemůžete dočkat, až navštívíte vánoční trhy, začne padat sníh a vy si dáte s kamarády horký nápoj na zahřátí? Do té doby si je můžete připravit doma podle vyzkoušených receptů.

Svařené víno

Mnoho lidí má Vánoce spojené právě s tímto kořeněným nápojem, který dokáže naladit vánoční atmosféru jako nic na světě. Každý teplý nápoj se v zimě uctívá, ale tento navíc voní skořicí, hřebíčkem a dalším kořením, které máme neodmyslitelně spojené s oblíbenými svátky.

Nejčastěji se „svařák“ vyrábí z červeného vína, které díky použitému koření nemusí být ani prvotřídní kvality. Přidává se do něj právě hřebíček, skořice, ale také badyán a citronová kůra. Kdo má rád sladké nápoje, může si nápoj i přisladit.

Nejčastěji se svařené víno vyrábí jednoduše tak, že se všechny ingredience nahází do jednoho hrnce a nápoj se nechá projít varem. Mnohem lepší chuti však docílíte, připravíte-li si louh z koření samostatně a nakonec ho přilijete do horkého vína. Koření totiž vysoké teploty na uvolnění aroma potřebuje, zatímco vínu tyto teploty vůbec neprospívají.

Vánoční punč

Sice u nás není tak obvyklý jako svařené víno, ale i tak patří do svaté trojice zimních nápojů. Většinou bývá mnohem sladší než svařené víno, proto jej mají v oblibě především starší dámy. Sušené ovoce (brusinky, rozinky) se nechají louhovat alespoň dvě hodiny v griotce. Před podáváním nápoje se připraví z černého čaje, vína, plátků citronu a svitku skořice odvar. Do sklenice se pak vrství ovoce, které se zalije odvarem, dochutí cukrem a nakonec s chutí pije. Pokud neradi používáte cukr, vyzkoušejte alternativy. Jaké, to se dozvíte v našem článku.

Grogem proti mrazu

Zatímco svařené víno a punč jsou spojovány spíš s vánočními svátky, na grog si mnoho z nás vzpomene ve chvíli, kdy mrazem nemůžeme pohnout ani palcem u nohy. Proto si ho tak rádi dáváme při přestávce na svahu, nebo po návratu z procházky zimní přírodou. Je to vyloženě lék na prochladnutí.

Na přípravě není nic složitého. Do hrnečku odměříte panáka rumu a zalijete vařící vodou. Dochutíte cukrem a je hotovo. Fajnšmekři mohou místo vody použít dobrý černý čaj a na vrch položit plátek citronu.

Jde to i bez alkoholu

Oblíbené nápoje si mohou užít také těhotné či kojící ženy a dokonce i děti. Místo vína použijte hroznový džus, který, stejně jako víno, ohřejte v hrnci s vánočním kořením. Přidejte ještě muškátový oříšek, zázvor a nakonec i pomerančovou kůru. Do skleniček vhoďte pomeranč nakrájený na kolečka, zalijte nápojem a garantujeme vám, nulového obsahu alkoholu nebudete litovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve