Svařák, punč nebo grog? Připravte si nejoblíbenější zimní nápoje, co zahřejí
Svařené víno
Mnoho lidí má Vánoce spojené právě s tímto kořeněným nápojem, který dokáže naladit vánoční atmosféru jako nic na světě. Každý teplý nápoj se v zimě uctívá, ale tento navíc voní skořicí, hřebíčkem a dalším kořením, které máme neodmyslitelně spojené s oblíbenými svátky.
Nejčastěji se „svařák“ vyrábí z červeného vína, které díky použitému koření nemusí být ani prvotřídní kvality. Přidává se do něj právě hřebíček, skořice, ale také badyán a citronová kůra. Kdo má rád sladké nápoje, může si nápoj i přisladit.
Nejčastěji se svařené víno vyrábí jednoduše tak, že se všechny ingredience nahází do jednoho hrnce a nápoj se nechá projít varem. Mnohem lepší chuti však docílíte, připravíte-li si louh z koření samostatně a nakonec ho přilijete do horkého vína. Koření totiž vysoké teploty na uvolnění aroma potřebuje, zatímco vínu tyto teploty vůbec neprospívají.
Vánoční punč
Sice u nás není tak obvyklý jako svařené víno, ale i tak patří do svaté trojice zimních nápojů. Většinou bývá mnohem sladší než svařené víno, proto jej mají v oblibě především starší dámy. Sušené ovoce (brusinky, rozinky) se nechají louhovat alespoň dvě hodiny v griotce. Před podáváním nápoje se připraví z černého čaje, vína, plátků citronu a svitku skořice odvar. Do sklenice se pak vrství ovoce, které se zalije odvarem, dochutí cukrem a nakonec s chutí pije. Pokud neradi používáte cukr, vyzkoušejte alternativy. Jaké, to se dozvíte v našem článku.
Grogem proti mrazu
Zatímco svařené víno a punč jsou spojovány spíš s vánočními svátky, na grog si mnoho z nás vzpomene ve chvíli, kdy mrazem nemůžeme pohnout ani palcem u nohy. Proto si ho tak rádi dáváme při přestávce na svahu, nebo po návratu z procházky zimní přírodou. Je to vyloženě lék na prochladnutí.
Na přípravě není nic složitého. Do hrnečku odměříte panáka rumu a zalijete vařící vodou. Dochutíte cukrem a je hotovo. Fajnšmekři mohou místo vody použít dobrý černý čaj a na vrch položit plátek citronu.
Jde to i bez alkoholu
Oblíbené nápoje si mohou užít také těhotné či kojící ženy a dokonce i děti. Místo vína použijte hroznový džus, který, stejně jako víno, ohřejte v hrnci s vánočním kořením. Přidejte ještě muškátový oříšek, zázvor a nakonec i pomerančovou kůru. Do skleniček vhoďte pomeranč nakrájený na kolečka, zalijte nápojem a garantujeme vám, nulového obsahu alkoholu nebudete litovat.