Hračky pro nejmenší děti nemusejí být drahé. Co v současné době nejvíce frčí?

 Děti 
23. listopadu 2017 08:40 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti se prací v kuchyni krásně zabaví Shutterstock
Hračky si můžete vyrábět i doma, podle potřeb a věku vašeho dítěte. Uvidíte, kolik radosti a zábavy na dlouhou dobu vašim dětem přinesou.

Ze všech koutů na nás útočí reklamy na hračky a především před Vánoci máme pocit, že je nutné koupit mluvící telefon, blikajícího šneka nebo interaktivního robota. A přitom máte doma děťátko, která sotva začíná sedět. Malé miminko ze začátku nic moc ke hraní nepotřebuje. Stačí mu jeho maminka, hračky ho zatím nezajímají. Když začne objevovat svět kolem sebe, byla by škoda přeskočit krásu dřevěných hraček a rovnou mu koupit tablet pro miminka. Místo kolotoče nad postýlku postačí kontrastní obrázky, ze začátku černobílé, které si můžete doma sami vytisknout a zavěsit. Později můžete obrázky vyměnit za nějaké jiné, třeba za barevné se zvířátky nebo autíčky.

Hračky, které vyrobíte doma, jsou daleko zábavnější

Jestli jste dostali hrazdičku se zavěšenými hračkami, tak časem dojdete k tomu, že o ni dítě ztratí zájem. Zkuste ji obměnit. Můžete na ni zavěsit jiné hračky, nejlepší jsou různé kuchyňské potřeby. Stačí malá plastová konvička, sítko na čaj, prostě vše, co jde nějak uchytit. Když začne dítě lozit, přehoďte přes hrazdičku deku a vznikne prolézací tunel.

Oblíbená jsou i různá kousátka a chrastítka. Nejlépe když cinkají, hrkají apod. Malé děti totiž milují hudební nástroje. Jsou pro ně vhodné rolničky, rumba koule nebo bubínky. Jednoduchý nástroj si můžete vyrobit sami pomocí plechovky, do které dáte třeba fazole, čočku nebo rýži a poté plechovku dobře uzavřete.

Děti milují drobnosti

Připravte dětem kouzelný kufřík. Naplňte ho drobnostmi, různými figurkami, přívěšky, korálky na provázku, mašličkami. Vybavení kufříku obměňujte a děti se s ním zabaví doma i na cestách.

Máte přebytečnou papírovou krabičku? Vyřízněte do ní otvor podle toho, co tam bude dítě vhazovat. Menší děti mohou vkládat ping-pongové míčky, větší různé žetony a knoflíky.

Frčí Spy bagy, Quite booky a Activity boardy

Pokud umíte šít, vytvořte dítěti populární spy bag. Do malého polštářku, který má z jedné strany tuhý průhledný igelit, zašijete drobounké jednobarevné korálky nebo rýži a mezi to dejte pár miniaturních drobností.

Časově hodně náročné je ušití quite booku, ale z odvedené práce budete mít radost i vy. Jedná se o látkovou knížku s různými aktivitami, které mohou být tematické nebo inspirované oblíbenou pohádkou.

Zruční tatínkové zvládnou určitě i výrobu activity boardu. Jedná se o dřevěnou desku, na které je upevněn vypínač, telefonní sluchátko, šroubky s maticemi, různé druhy zámků, tlačítka a západky.

Když se dítě kolem vás začne batolit, přišel čas přizvat ho k práci v kuchyni. Aby dosáhlo na linku, můžete mu pořídit učící věž. Je to židlička se schůdkem, která má kolem sebe ohrádku, aby dítě nespadlo dolů. Děti na vás budou dobře vidět a mohou se do některých prací i zapojit.

Každé dítě je jiné. Jedno vám bude rádo pomáhat v kuchyni, druhé si udělá z učící věže horolezeckou stěnu a bude z ní skákat dolů. Proto se při výrobě i nákupech řiďte sami sebou. Vy sami přece nejlépe víte, jaké vaše děťátko je. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod