Potravina pro chudé dokáže zatočit s křečovými žilami i cévními chorobami

 Recepty 
30. ledna 2018 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pohanka v sobě ukrývá velkou léčivou moc Shutterstock
Nenápadná semena této rostliny v sobě ukrývají hotový poklad. Dokáží totiž léčit a chránit celý cévní systém a krevní oběh, léčí řadu potíží - například křečové žíly, ale ocení ji také muži, které trápí impotence.

Hodně lidí se mylně domnívá, že pohanka je obilovina. Patří přitom do čeledi rdesnovitých, stejně jako například rebabora nebo šťovík.

Dříve se pohanka objevovala jen na stole chudých lidí. Když ale vešly ve známost její účinky na naše zdraví, vzala pohanku na milost i bohatá vrstva obyvatel.

Zázrak jménem rutin

Pohanka má pozitivní vliv na krevní oběh a cévy díky tomu, že obsahuje velké množství bioflavonoidu, který je znám jako rutin nebo vitamin P. Jde v podstatě o nejlepší přírodní zdroj rutinu.

Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitaminů B1 a B2, niacin, vitamin E a C. Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 – 70 % v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou (37 – 48 %), a kyselinu linoleovou (1,9 – 2,8 %), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a fungují i jako prevence aterosklerózy.

Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je až čtyřnásobně vyšší než třeba u obilovin. Je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž 20 – 30 % je rozpustné.

Léčivé účinky pohanky

Říká se, že člověk by měl pohanku do svého jídelníčku zařadit ideálně třikrát týdně. Její účinky na zdraví jsou totiž opravdu velké:

  • pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemoroidech
  • rutin v pohance pomáhá při zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
  • posiluje vazivové tkáně
  • podporuje prokrvování
  • posiluje nedostatečné libido a potenci
  • preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
  • posiluje imunitní systém
  • působí na regulaci krevního oběhu
  • pomáhá též při tak závažných potížích, jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi

Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, je proto dobré pohanku kombinovat s ovocem a zeleninou s vysokým obsahem "céčka".

Jak pohanku konzumovat

Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše. Mele se na mouku a tu pak můžete jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. Můžete si z ní připravit i skvělé palačinky, o kterých jsme psali zde.

Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových a masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžete připravit také chutné pomazánky, například česnekovou. Je také vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků. Výborné je také pohankové rizoto.

Pohankové rizoto

Na příravu pohankového rizota budete potřebovat jen pár surovin:

  • pohanku
  • lesní houby
  • česnek
  • tymián
  • jarní cibulku
  • cherry rajčata

Pohanku vařte asi 15 minut a pak ji nechte ještě v horké vodě chvíli odpočinout, aby takzvaně dozrála. Mezitím si nasekejte česnek a na drobno pokrájejte jarní cibulku. Obě suroviny dejte do pánve, přidejte trochu másla a nechte zpěnit.

Nakrájejte si houby, přidejte je spolu s čerstvými lístky tymiánu do pánve k česneku a cibuli a chvíli vše restujte. Když houby trochu změknou, dejte do pánve ještě několik pokrájených cherry rajčátek a promíchejte.

Pohanku sceďte a nasypejte do pánve. Podle chuti osolte a opepřete. Nakonec do rizota dejte pár oříšků másla, hobliny parmezánu a můžete dochutit nasekanou petrželkou. Hotové rizoto lze podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu například ke králičímu masu, kačeně a podobně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008