Milujete mozzarellu? Za půl hodiny si ji můžete sami vyrobit doma
Mozzarella podle italské legendy vznikla v podstatě náhodou. Jednomu neapolskému výrobci sýra prý omylem do vědra s horkou vodou spadla hrouda čerstvého tvarohu. Chvíli uvažoval, co s tím, a pak vytvořil nový druh sýra - mozzarellu.
Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, ale výborná je i z kravského. Pokud se tento sýr rozhodnete sami vyrobit, nejen že ušetříte, ale budete ho mít pěkně čerstvý. Navíc vám to nezabere moc času - hotový je už asi za půl hodiny. Pokud dáváte přednost balkánskému sýru, i ten se dá vyrobit doma. Návod, jak na to, najdete v našem článku zde. V domácích podmínkách lze vyrobit i parmezán. O tom, jak na to, se dočtete v našem článku zde.
Co budete potřebovat
Na výrobu domácí mozzarelly pro čtyři osoby si vystačíte s pouhými třemi ingrediencemi.
- 2 l čerstvého nepasterizovaného mléka
- 1 lžička kyseliny citronové
- ½ lžičky syřidla
Syřidlo pořídíte ve větších drogeriích nebo na internetu. K dostání je ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok. Čerstvé mléko můžete koupit například v takzvaných mlékomatech.
Jak na to
Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm kyselinu citronovou. Mléko zahřejte na 38 ºC – teplotu kontrolujte pomocí teploměru, který běžně dostanete v domácích potřebách. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte, až se začne oddělovat syrovátka.
Během několika minut (v krajním případě to může být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina. Obsah hrnce sceďte a 250 ml syrovátky nechte stranou, budete ji ještě potřebovat.
Sraženinu nechte chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby a minutu zahřívejte; měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněťte rukama jako těsto a vraťte na půl minuty do mikrovlnky – sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, abyste ho udrželi v rukou.
Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější – po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal. Nyní je mozzarella hotová – zpracujte ji na velkou a lesklou kouli a uložte do chladu do roztoku z 250 ml vody, 250 ml syrovátky a lžíce soli.
Mozzarella a vliv na zdraví
Mozzarella patří mezi měkké nezrající sýry. Její energetický obsah není vysoký, ale přínosem je zejména vysoký obsah vody, a díky tomu nižší obsah soli a fosforu, a přitom vyšší obsah vápníku. Mozzarella je tak vhodná pro lidi, kteří musí dodržovat dietu šetřící ledviny a játra. Díky nízkému obsahu soli a sodíku se pak hodí i pro ty, kdo dodržují dietu při vyšším krevním tlaku.
Sto gramů klasické mozzarelly obsahuje průměrně 437,5 mg vápníku, což je až 83 procent doporučené denní dávky. Díky tomu působí preventivně proti osteoporóze. Dále obsahuje 18 g bílkovin, 1 g sacharidů a 19 g tuků.