Chcete dlouhé vlasy? Stačí udělat tuhle jedinou věc a porostou jako z vody

 Krása 
14. července 2018 14:04 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nádhernou hřívu může mít každá žena Shutterstock
Možná o dlouhých vlasech jen sníte, ale pořádně nerostou. A čím jsme starší, tím je to horší. Naštěstí existují triky, které vám mohou s optimálnější délkou vlasů pomoci.

S léty navíc přibývají i problémy s vypadáváním vlasů či horší kvalitou. Je však zbytečné experimentovat či utrácet tisíce za nejrůznější doplňky slibující zázrak. Chcete-li mít dlouhé a kvalitní vlasy, stačí udělat málo.

Ach ta genetika

Možná odvětíte, že ani maminka s babičkou neměly kdoví jak kvalitní vlasy, tudíž ani vy nemůžete čekat zázraky. Pravda, ne každému je shůry dáno. Jenže vy na rozdíl od nich máte velkou výhodu – lépe se dostanete k informacím i prostředkům, které vám mohou pomoci. Existuje totiž celá řada podpůrných triků, které kvalitu i růst vlasů zlepšují.

Život vlasů

Vlas každý měsíc poporoste průměrně o jeden a čtvrt centimetru. Ovšem potom, co vyroste, si dá pauzu. Neroste, ale ani nevypadává. Prostě zůstává a odpočívá. V další fázi pak opět roste, případně je vytlačen novým vlasem. Každý z vlasů na vaší hlavě se vyvinul díky rozdělování buněk. Jednoduše řečeno – nově vzniklé buňky doslova tlačí nový vlas kupředu a zároveň také vytváří u kořínků novou vlasovou hmotu. Tudíž to, jak rychle vlasy rostou, závisí na tom, jak rychle se buňky dělí. Pochopitelně zde genetika hraje roli, avšak ne klíčovou. Vhodnou výživou i stimulací vlasových cibulek je možné růstovou fázi urychlit. A co pomáhá nejvíc?

Nechte se ostříhat

Možná tahle rada bude znít divně, ale opravdu to funguje a je to to nejlepší, co můžete pro růst svých vlasů udělat. Zajděte ke kadeřnici, která vám zastřihne poškozené konečky. Na chvíli sice své vlasy zkrátíte, ale ve výsledku jim velmi pomůžete. Když se vlasy na koncích třepí, jsou totiž příliš slabé na to, aby mohly dále růst. Tím pádem se jejich další vývoj zastavuje a vy máte pocit, že vlasy vůbec nerostou. A částečně máte vlastně i pravdu. Důvod k zastřihnutí konečků je i ten, že roztřepené vlasy nevypadají opticky hezky. Jakmile vás kadeřnice poškozených vlasů zbaví, mohou se vaše buňky v pokožce hlavy bez problémů soustředit na „výrobu“ vlasů nových.

Jídlo i kosmetika

O dlouhé vlasy je potřeba se i správně starat. Zapomeňte tudíž na příliš sladké, slané a mastné jídlo. Ničemu tím neprospějete. Naopak – chcete-li zdravé a dlouhé vlasy, nezdravým jídlem si ubližujete a blokujete růst. To samé platí i o kosmetických prostředcích. Šampony, kondicionéry i masky mohou být spíše ke škodě, pokud jsou plné chemie a bez prospěšných látek. Vlasy zatěžujeme i v případě, že je pravidelně fénujeme, kulmujeme nebo žehlíme. Či dokonce barvíme chemickými barvami. Všechny tyto procedury vlasy nepřirozeně zatěžují, vlasy se trhají, lámou a logicky nemohou vypadat zdravě a rychle růst.

Vlasoví pomocníci

  • Kolagen - jde o důležitou bílkovinu, která je pro zdraví vlasů nezbytná. Kolagen se váže na pokožku a proniká do samého nitra vlasu, kde zadržuje vodu. Díky tomu je pak vlasové vlákno hydratované, pevné a přirozeně chráněné. Produkce kolagenu v těle se přirozeně snižuje věkem, nezdravým životním stylem či stresem. Kolagen je možné užívat vnitřně i zevně.
  • Methionin - další bílkovina, která hraje klíčovou roli ve zdraví vlasů. Tělo si ji však nedokáže samo vytvořit, takže mu ji musíme dodávat stravou nebo potravním doplňkem. V jídle je nejvíce zastoupen v obilninách, oříšcích a semenech, rybách, vejcích, jogurtech a mase.
  • Keratin - bílkovina, která má na svědomí pevnost a zdraví vlasu. Je vhodné používat kvalitní kosmetiku, která jej obsahuje. Keratin proniká do hloubky vlasu, posiluje jej a obnovuje jeho poničenou strukturu.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve