Pozor při výběru octa! Ne každý má léčivé schopnosti

 Ostatní 
12. července 2018 09:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Druhů octů je hned několik Shutterstock
Ocet je známá potravinářská ingredience, které se pro její chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti často říká poklad domácnosti. Existuje hned několik druhů - některé mají i významné léčivé účinky, jiné se hodí jen k vaření.

Léčivých účinků octa využívali už staří Babylóňané, kdy ho používali k čištění ran a zmírnění otoků. Ocet je zředěná kyselina octová, která se používá jak při výrobě vína (vinný ocet), tak i výrobě jablečného moštu (jablečný ocet), piva (slad) a různých druhů ovocných octů.

Lidské tělo ocet velmi dobře přijímá. Tato pochutina skvěle podporuje trávicí enzymy a bakterie, zlepšuje stravitelnost syrového i vařeného jídla, a hlavně omezuje kvasné a hnilobné pochody ve střevech, které vedou k nadýmání a pocitu plnosti či zácpě. Ocet ale také podporuje činnost ledvin, látkovou výměnu, imunitní systém, usnadňuje hojení ran i zánětů, zlepšuje trávení a snižuje i zápach stolice.

Ne každý ocet má léčivé účinky

Ne každý ocet se ale může pochlubit léčebnými účinky. Pokud si chcete domů pořídit ocet, který vám poslouží i po zdravotní stránce, musíte si vybrat ten, který se připravuje z hroznového nebo ovocného vína. Nejléčivější účinky jsou známy u jablečného octa, který pomáhá hlavně při chronických bolestech hlavy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dále u bezinkového octa srážejícího vysokou teplotu, vinného a bylinného octa. Vinný ocet pomáhá při různých vyrážkách a dokonce brání vzniku plísní a pomáhá upravit správné pH pokožky.

Nevyhýbejte se ale ani ostatním druhům octa. Když je nevyužijete k léčivým procedurám, hodí se vám v kuchyni.

Druhy octa

Doby, kdy hospodyňky znaly maximálně tak kvasný lihový ocet, jsou už pryč. Dnes už jsou k dostání i jiné typy, například malinový, bylinkový, sladový či balsamico.

Lihový ocet

Výroba probíhá kvašením ředěného etanolu. Ve vodném roztoku je kvasný ocet při velmi nízkých koncentracích vůní i chutí velmi podobný roztoku kyseliny citronové, díky tomu jej lze s úspěchem použít v kuchyni do nápojů, nebo jako prostředek proti zápachům. Octová voda je též výborný prostředek proti zatuchlině – kanalizace, automatické pračky a podobně. Také pomocí něj umyjete podlahy i okna beze šmouh a odstraníte díky němu i vodní kámen, například v rychlovarné konvici. Jde ale o nejméně kvalitní druh octa.

Jablečný ocet

Vyrábí se z jablečného moštu a má žlutohnědou barvu. Výborně ho využijete v kuchyni i jako lék. Jako lék se používá ve formě nápoje, ke kloktání, k inhalacím, výplachům, jako zábal i jako obklad. Obsahuje jablečný pektin, enzymy, vitaminy C, B1, B2 a B6, minerální látky, jako je draslík, fosfor, přírodní fluor a další. Je plný niacinu, kyseliny pantothenové, biotinu, kyseliny listové a obsahuje i menší množství sodíku. Díky obsahu organických kyselin dokáže v těle ničit toxiny a bakterie.

Jablečný ocet je skvělým pomocníkem při redukci hmotnosti, přispívá ke zlepšení zažívání a odstraňuje pocit únavy. Díky pektinu pomáhá jablečný ocet i při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Vinný ocet

Vyrábí se z červeného nebo bílého vína a je to nejobvyklejší druh octa ve Střední Evropě a Středozemí. Stejně jako víno se i vinné octy vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Lepší vinné octy zrají v dřevěných sudech až dva roky.

Používá se v kuchyni i jako lék. Vinný ocet může být bílý, červený, sherry a rosé. Vinný ocet je hojně používaný ve středomořské kuchyni na přípravu zálivek i dresinků na saláty. Jako lék je používán proti bolestem hlavy, migrénám i proti mykózám.

Bezinkový ocet

Vyrábí se zkvašením šťávy z plodů černého bezu. Bezinkový ocet patří mezi ovocné druhy octa. Léčivé účinky ovocným druhům octa dodává ovoce, ze kterého je ocet vyroben.

Rýžový ocet

Je oblíbený v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje světlý, červený a tmavý. V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na suši rýži a do salátových zálivek. Tmavý rýžový ocet je nejpopulárnější v Číně a běžně se používá v dalších jihoasijských kuchyních.

Ocet balsamico

Je zvláštní druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně, který se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. Tradiční balzámový ocet pak zraje nejméně dvanáct let v dřevěných sudech a dosahuje cen srovnatelných s nejlepšími víny. Dřevo, ze kterého je sud vyroben, předá octu své charakteristické aroma a buket.

Ocet balsamico má léčivé účinky. Zlepšuje trávení, metabolismus, posiluje imunitní systém a je také prevencí proti nemocem srdce a cév.

Co se týká jeho použití v kuchyni, je velmi široké. Hodí se nejen na přípravku zálivek. Italové jím například s oblibou pokapou jahody, hrušky, maso, mušle, grilované ryby, vejce i některá jídla, jako je rizoto či těstovinový salát.

Bylinkový a česnekový ocet

Jde v podstatě o vinný ocet, do kterého byly přidány bylinky nebo česnek. Bylinky či česnek zvyšují svými zdraví prospěšnými látkami léčivé účinky vinného octa.

Bylinkový ocet si můžete i sami vyrobit doma. Stačí jen koupit čistý bílý vinný ocet, nebo ocet jablečný a do něj pak přidat takové koření, jaké požadujete. K dochucení se hodí například rozmarýn, kopr, tymián či estragon, ale zkusit můžete i zajímavou kombinaci s kořením jako například s feferonkami nebo bobkovým listem. Ničím neobvyklým není taková ingredience jako limetka či dokonce čokoláda. Podobným způsobem lze vyrobit i křenový ocet, o jehož zázračných účincích na akné jsme psali zde.

Na půl litru tekutiny se při přípravě bylinkového octa doporučuje dát asi 3 snítky bylinek. Louhování trvá přibližně týden. Tyto aromatické bylinné a kořeněné octy jsou skvělé pro dochucování salátů, a to nejen zeleninových, ale třeba také sýrových. Dodá jim aroma čerstvých bylinek a voňavého koření.

Sladový ocet

Vyrábí se sladováním ječmene, díky čemuž se škrob v zrnu přemění na maltózu. Z ní se pak uvaří ale, které se nechá zoctovatět. Výsledný ocet posléze zraje. Obvykle má světle hnědou barvu. Je oblíbený zejména ve Velké Británii. Je zdrojem bílkovin a vitaminu B12. Používá se k dochucování masa, ryb a luštěninových jídel.

Malinový ocet

K dostání je také pravý malinový ocet vyrobený z malinového vína. Zralé maliny, které obsahují vysoký podíl vitaminu C, se zkvasí na víno a poté jsou využívány jako základ pro malinový ocet. Tento ocet je zajímavý svou tmavě červenou barvou, ale také mimořádně lahodnou chutí a bohatým aroma.

Malinový ocet je skvělý v kombinaci s různými druhy olejů, kdy si můžete připravit perfektní základ pro marinování hovězího masa nebo zvěřiny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008