Máte suchou pleť? Tahle rostlina vás zachrání

 Krása 
08. července 2018 14:20 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže fungují jako přírodní kosmetický prostředek Pixabay
Růže teď rostou všude kolem. Všeobecně je považujeme za dekorativní rostlinu, která jen krásně voní. Věděli jste ale, že má růže široké spektrum léčebných účinků?

Jsou krásné, nádherně voní a dokonce umí i léčit. Účinky růží na naši pleť jsou zjemňující, zklidňující a velmi šetrné. Voda z růžových plátků se hodí k péči o jakýkoliv typ pleti, zejména však na pleť citlivou, se sklonem k alergickým reakcím. Jak může růže pomoci právě vám?

Vonící lékárna

Vůně růží je omamná. Jen těžko byste hledali někoho, komu nevoní. Ne nadarmo se růže hojně využívá v aromaterapii při léčbě psychických obtíží i depresí. Růžový éterický olej se však hojně používá i v kosmetice, pro zralou pleť je nepřekonatelným kosmetickým doplňkem.

Stačí jedinou kapku rozmíchat v jedné lžičce mandlového nebo meruňkového oleje a jemně vmasírovat do pokožky obličeje. Ani očnímu okolí se nemusíte vyhýbat. Růže je jemná a rozhodně vám neublíží. Okvětní plátky čerstvé růže se pak dají přidat do salátu nebo z nich vyrobit džem, želé, sirup či sorbet. Nasušené zase mohou sloužit jako jedna ze složek bylinného či ovocného čaje.

Skvěle pomáhají při léčbě respiračních onemocnění, hlavně nemocí plic a průdušek. Bylináři ji také odedávna používali při onemocněních hrdla, dásní, poruchách trávení a dokonce i na uklidnění. Posiluje nervy i srdce. Růže odbourává melancholii i stres, navozuje dobrou náladu a celkově povzbuzuje. Dokonce působí jako afrodiziakum, zejména na ženy.

Hydratační rostlina

Už ve chvíli, kdy se na obličeji začnou tvořit první vrásky, je nutné začít proti nim bojovat. Pokud se do boje nepustíme včas, později s vráskami už nic moc nezmůžeme. Jako první krok je nutná důsledná hydratace. Na suché pokožce se totiž vrásky tvoří daleko rychleji. Hydratovat je však nutné nejen zvenku, ale i zevnitř. Vnitřní hydratací je myšlen dostatečný pitný režim, ideálně popíjejte kvalitní čistou vodu nebo ovocné a bylinné čaje. Zevně na pleť denně aplikujte obklady růžových okvětních plátků. Ty mohou být čerstvé nebo sušené.

A jak na to? Hrst červených okvětních plátků růže ponořte na chvíli do vlažné vody s kapkou citronu. Poté přikládejte na pleť a nechejte alespoň deset minut působit. Pro suchou pleť není nic lepšího než tato růžová maska. Aplikovat ji můžete bez obav denně, nic vám nehrozí. Už po týdnu pravidelné aplikace zjistíte, že je vaše pleť mnohem jemnější, bez šupinek a lépe hydratovaná. Růžová voda nebo olej pleť regenerují, vyhlazují vrásky, pomáhají při nedokonalostech pleti a eliminují nečistoty. Krom jiných pozitiv má růže i silné dezinfekční účinky.

Vyrobte si vlastní růžovou vodu

Nemusíte si ji draze kupovat v obchodě. Jemně vonící růžovou vodu můžete snadno vyrobit i sami doma, za pár korun. Přinášíme vám rychlý a snadný návod.

Plné dvě hrsti okvětních lístků růží (ideálně tmavě červených) smočte v půl litru destilované vody. Celou směs pak v hrnci pod pokličkou přiveďte k varu. Poté hrnec odstavte a nechte vychladnout. Až směs zcela vystydne, sundejte pokličku a lístky důkladně vyždímejte. Získanou růžovou vodu pak uchovávejte v chladu a spotřebujte nejlépe do dvou týdnů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47