Jezte melounové pecky. Prozradíme, k čemu jsou dobré

 Zdraví 
07. července 2018 11:38 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčí cukrovku, zahání stres a je prevencí rakoviny Pixabay
Meloun obsahuje neuvěřitelné množství látek, které jsou pro naše tělo cenné. Ale nejenom dužina, ale i nevzhledné černé pecky jsou pro nás zdravou bombou.

Stále se mluví o překyselení těla, přitom melouny si s tímhle problémem umí poradit víc než dobře. V těle totiž vyrovnávají optimální hladinu kyselosti. Taky umí srovnat cholesterol a pomáhají hubnout. Pořád to ale není všechno.

Chutná dužina

Vodní meloun pochází původně z Afriky, cukrový pak z teplých oblastí Asie. Do Evropy se dostal v 15. století, dnes se ale pěstují víceméně kdekoli, kde je teplo. Dnes si ho už můžeme dokonce běžně pěstovat i na vlastní zahradě. Díky vysokému obsahu vody se hodí k pročištění organismu, je nedílnou součástí pořádné detoxikace.

I když se může zdát velmi sladký, obsahuje jen 3 - 12 procent cukrů. Množství je dáno pochopitelně typem odrůdy, nicméně na 100 g své váhy má zhruba pouhých 19 – 35 kcal. Takže po něm neztloustneme a skvěle zasytí na delší dobu. Melouny obsahují také spoustu cenných látek – vitaminy A, B6 a C, draslík, lykopen a další.

Melounové oříšky

Černé pecky, které tak rádi vyhazujeme, by se daly bez nadsázky zařadit mezi superpotraviny. Obsahují spoustu látek, které přispívají ke zdraví. Vlákninu, vitaminy skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, železo…). Pomáhají eliminovat záněty ledvin a močových cest. Melounové pecky snižují hladinu cukru v krvi. Máte-li diabetes, měli byste si jednou denně dělat odvar z melounových pecek.

Jednoduše jednu polévkovou lžíci pecek pět minut povařte ve vodě, sceďte a pak popíjejte. Tento recept funguje i na prevenci nemocí srdce a cév, i jako doplněk léčby. Melounové pecky také zlepšují trávení a pečují o zdravý žaludek a střeva – pokud je však chceme pro tento účel, musíme je nejdřív rozdrtit a až teprve pak sníst. Jinak by to pro naše tělo nemělo smysl.

Vzhledem k tomu, že pecky obsahují látku arginin, která umí srovnávat krevní tlak, jsou vhodné i ve chvíli, kdy řešíme, že jej máme vysoký. Arginin také pečuje o pevné kosti a silné svaly. Antioxidanty uvnitř černých pecek jsou pak doslova zázračné pro vlasy, nehty a kůži. A ukrytý vitamin B zase pečuje o zdravé nervy a je vhodný v období nadměrného stresu.

Melounová limonáda

Přísady: 4 hrnky kostek melounu, ¼ hrnku třtinového cukru, 1,5 l perlivé vody

Příprava: Meloun a cukr vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Připravenou směs nalijeme do džbánku a přidáme studenou vodu. Limonádu necháme vychladit a servírujeme s ledem.

Melounové mojito

Přísady: světlý rum 4 cl, 1 ks limetky, 10 lístků máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 7 kostiček melounu, soda na dolití

Příprava: Meloun vložíme do mixéru a rozmixujeme i s peckami. Do sklenice dáme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Nalijeme do sklenice světlý rum a dolijeme sodou. Sklenici ozdobíme plátkem melounu a doplníme snítkou máty. Vynecháním alkoholu se z tohoto koktejlu dá připravit stejně dobrá „virgin“ verze pro nezletilé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?