Cuketa není jen k jídlu, cuketa léčí

 Zdraví 
07. července 2018 08:29 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelná konzumace cuket může zlepšit vaše zdraví Shutterstock
Cukety v těchto dnech zrají na našich zahrádkách a za pár korun je koupíme i v supermarketu. Nejsou ale vhodné jen jako pokrm. Lze je totiž využít jako léčivou rostlinu, která má velký vliv na naše tělo.

Skutečnost, že cukety obsahují hodně vody a málo sacharidů je samozřejmě vhodná pro její použití v redukčních dietách. Také o cuketě v těchto měsících platí, že patří mezi levné a zdravé zeleniny. Pokud chcete tipy na některé další, najdete je zde. Ale věděli jste, že používáním cukety si můžete významně zlepšit zdraví? Uvidíte, že i to je možné.

Střevní onemocnění

Cuketa je především skvělým lékem na střevní onemocnění, zejména na Crohnovu chorobu a Ulcerózní kolitidu. Cuketa totiž obsahuje slizové složky, které dokáží pečovat o vaši střevní stěnu. Nezáleží na tom, v jaké podobě cuketu dodáváte. Hodí se jako polévka, šťáva, salát z mladé cukety či smoothie. Počítejte ale s tím, že budete potřebovat alespoň jednu středně velkou cuketu denně.

Imunita

Se stavem střeva úzce souvisí stav naší imunity. Proto při konzumaci cukety nezlepšíte jen funkci střev, ale také funkci vašeho imunitního systému. Imunitu ale posílí nejenom vliv cukety na vaše střeva, ale také obsah vitaminu E a betakarotenů.

Ledviny

Cuketa obsahuje 90 procent vody. Voda obsažená v zelenině je velmi specifická a čistá. Napomáhá tomu, že se vaše tělo naopak zbaví vody, kterou zadrželo a která by mu mohla škodit, protože by zatěžovala vnitřní orgány. Cuketu pro tuto kúru můžete kombinovat s citronovou šťávou a sezamovým semínkem.

Diabetes

Cuketu by měli zařadit na svůj jídelníček všichni cukrovkáři. Pochopitelně ne v té formě, kdy se přidává do sladkých těst. Ale při použití cukety v různých slaných receptech můžete svému tělu významně pomoci. Zvlášť když použijete cuketu samotnou nebo jen v kombinaci s další zeleninou. Dušená, pečená – jestliže nepřidáte zbytečné sacharidy, bude určitě cuketa výborným pomocníkem pro večeře, které vám zajistí stabilnější ranní glykémii.

Těhotenství

Cuketa je výborným pomocníkem v těhotenství, kdy zbavuje jednak nepříjemných otoků, ale také přináší tělu potřebný vitamin B9, který je důležitý pro správný vývoj plodu. Vzhledem ke svému vlivu proti překyselení organismu cuketa také významně zlepšuje hospodaření s vápníkem, což je pochopitelně pro správný vývoj plodu a pro zdraví matky také docela zásadní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve