Pozor na dietní chyby o dovolené. Jak se dobře najíst a neztloustnout?

 Zdraví 
07. července 2018 07:40 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naučte se chladit v horkých dnech zdravě Shutterstock
Pokud jedete na dovolenou, kde máte zaplacenou stravu, můžete se snadno dostat do střetu mezi tím, co vašemu tělu prospívá a tím, co vám předloží. Ale i když máte na místě švédské stoly a vše zahrnuto v ceně, ani tehdy ještě není vyhráno. Poradíme, jak se s problémem vypořádat a zvládnout dovolenou ve zdraví.

Dokud je člověk doma, může si své stravování zorganizovat podle svého. Pokud navštívíte restauraci, i tam si nakonec vyberete něco, co vaší dietě vyhoví. Dnes navíc už jsou k dispozici i informace o různých alergenech. Na dovolené ovšem dostane naše snaha trhlinu. Celý rok se vyhýbáme třeba sladkým věcem, ale tady přece chceme ochutnat tolik exotických zákusků! Výsledkem jsou dietní chyby, zdravotní obtíže a kila nahoře. Dá se s tím něco dělat? Určitě, ale musíte se už dopředu připravit.

Nepřejídejte se

Nejčastější chybou, které se dopouštějí ti, co mají v ceně možnost si opakovaně dát k jídlu cokoliv, je, že ve snaze vyzkoušet různé pokrmy překročí rozumnou míru. Nejenom že si tímto způsobem vrátíte zpátky pracně shozená kila, ale také si patrně přivodíte střevní obtíže. Raději si testování různých jídel rozvrhněte do jednotlivých dnů. Nevyhledávejte u nás obvyklé potraviny. Zajímejte se o to nové, ale v rozumné míře. Tak budete mít kulinářské zážitky, o kterých budete moci vyprávět a také lépe zjistíte, jak jednotlivá jídla působí na vaše tělo.

Nezříkejte se svých zásad

Jestliže doma nejíte pečivo a sladké, není důvod, abyste na dovolené postupovali jinak. Pokud nemáte přímo alergii na lepek, můžete jistě kuchaři odpustit, že je někde v jídle přidáno trochu mouky. Ale opravdu nikdo vás nenutí, abyste jedli sladké palačinky. Jde o vaše zdraví a je to vaše rozhodnutí. Lépe věnovat svou porci někomu jinému a zajít si na místní trh pro čerstvou zeleninu či kousek ovoce.

Jak se chladit v horku

Velkým lákadlem v horkém počasí jsou různé zmrzliny a sladké nápoje s ledem. Tím si pochopitelně nepomůžete a navíc se ani příliš nezchladíte. Sázejte na obyčejnou vodu. Někdy si ji můžete dopřát vychlazenou, ale nejlépe se napijete, když bude mít spíš pokojovou teplotu nebo jen teplotu o pár stupňů nižší, než je aktuální teplota okolí. Toužíte-li po lepší chuti, dejte si do vody citron a nadrcenou mátu. V teplém počasí paradoxně pomáhá i teplá káva a zejména teplý čaj. Inspirujte se místními obyvateli. Navečer pak jistě neuškodí třeba jedno vychlazené pivo.

Chraňte se před průjmy

Většina lidí na dovolené prožije něco, čemu se říká cestovatelský průjem. Vzniká proto, že se ocitneme v jiném prostředí s jinými bakteriemi. Většinou nejde o nic vážného, ale je dobré s tím počítat a vybavit se příslušnými léky proti průjmu. Jedete-li do zemí, kde existují i vážnější mikrobiální hrozby, je vhodné držet přísnější zásady ohledně jídla. Ostatně – jestliže se chcete vyhnout i běžnému cestovatelskému průjmu, můžete je držet také.

Jsou jednoduché. Jezte jen to, co je uvařené nebo co se dá oloupat. Vodu pijte vždy jen balenou. Někdy je smutné, že si nedopřejete nádherný zelený a šťavnatý salát, ale například v egyptském vnitrozemí jde o smrtící potravinu a i na pobřežích je jeho konzumace problematická. Souvisí to obvykle s kvalitou vody, která se používá na omývání listové zeleniny a s hygienickou úrovní všeobecně. Pokud se po návratu budete cítit divně a navíc budete mít některý z příznaků popsaných v článku o parazitech, určitě vyhledejte rychle lékaře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008