Tři top recepty na domácí hořčici, které musíte rozhodně vyzkoušet
Asi se všichni shodneme, že důležitou součástí grilování je i hořčice. Ta dokáže dokonale zvýraznit chuť masa a udělat z těžkého pokrmu jemnou pochutinu. Na pultech najdete různé druhy hořčice, ale co zkusit udělat si vlastní? Máme pro vás tři nejlepší recepty na domácí hořčici!
Plnotučná domácí hořčice
Budeme potřebovat
- 100 g semínka (bílé hořčice)
- 150 ml jablečného octa
- 150 ml vody
- 3 PL medu
- sůl
Postup
Ocet s vodou svaříme a horkou, ne vařící vodou, zalijeme hořčičná semínka. Necháme nabobtnat asi 15 minut. Přidáme zbylý roztok, med a rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosolíme nebo dosladíme. Pro hezčí žlutou barvu můžeme přidat trochu kurkumy. Do základního receptu můžeme přimíchat podle chuti bylinky s trochou oleje. Výborná je kombinace s estragonem či křenem.
Kremžská hořčice
Budeme potřebovat
- 1 PL lžíce větších tmavých hořčičných semínek
- 1 PL lžíce menších tmavých hořčičných semínek
- 4 PL lžíce žlutých hořčičných semínek
- 125 ml mletého hořčičného prášku
- 1 PL octa - nejlépe bílý vinný
- 125 ml vody
- 1 PL medu
- 1/2 kávové lžičky soli
Postup
Semínka vysypeme do hmoždíře nebo do mlýnku na koření a rozemeleme na hrubší prášek. Pomletá semínka dáme do misky, přidáme hořčičný prášek, sůl a promícháme. Přidáme ocet, med a vodu a vymícháme na požadovanou konzistenci. Pokud by se vám hořčice zdála hustá, přidejte trochu vody a znovu promíchejte. Pokud by se vám zdála řídká, zahustíme ji hořčičným práškem. Hořčici dáme do sterilizovaných sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v chladničce. Z hořčice si můžete vyrobit i mast na bolest kloubů. Více jsme psali zde.
Pikantní hořčice
Budeme potřebovat
- 1-2 cibule
- 1 balíček Deko
- 1,5 dcl cukr krystal
- 2 dl kvasného lihového octa (můžete použít i obyčejný vinný)
- 3-5 ks feferonek
- 1-2 zelené papriky
- 2 dcl olej
- 1-2 rajčata
- 2 dcl plnotučná hořčice (z předchozího receptu)
- 10 g česnek
Postup
Veškerou zeleninu důkladně očistíme a pokrájíme na menší kousky. Přidáme olej, deko, cukr, ocet a uvedené množství plnotučné hořčice. Vše spolu vaříme asi 30 minut. Rozvařenou směs rozmixujeme a hotovou domácí pikantní hořčici plníme do sklenic. Zavíčkujeme a podáváme podle chuti.
A jakou zkušenost máte s domácí hořčicí vy osobně? Podělte se s námi o další skvělé recepty.