Ochutnejte nejlepší zimní saláty, které posílí imunitu

Správně zvolené jídlo umí s naším tělem dělat divy
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
08. prosince 2018 07:28 / Pixabay
  0   0
V zimě jsme zvyklí jíst hutnější a vydatnější jídla. Jenže on nás dokáže velmi dobře zasytit a zahřát i obyčejný salát. A to bez toho, aniž bychom se cítili přejedení a přibírali.

Saláty, které vám servírujeme, jsou sice vydatnější. Ale pouze natolik, že je v tomto počasí bez problémů spálíme a kalorie navíc nás nemusí trápit. Suroviny jsou pak zvolené tak, aby posilovaly imunitní systém a chránily nás tak před nemocemi z nachlazení.

Citrusový s fíky a kozím sýrem

  • 8 čerstvých fíků
  • 2 svazky rukoly
  • 4 pomeranče
  • 4 menší grepy
  • 100 g plísňového kozího sýra
  • 40 g piniových oříšků
  • 4 lžičky medu

Na dresink:

  • 300 ml pomerančového džusu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 granátové jablko
  • 4 lžíce olivového oleje

Nejprve si připravíme dresink – pomerančový džus svaříme na polovinu objemu, čímž zhoustne. Necháme zchladnout. Hořčici s medem dáme do misky, osolíme, opepříme a dobře metlou rozmícháme. Za stálého míchání přiléváme vychladlý džus, olivový olej a nakonec přidáme jadérka z granátového jablka.

Poté pomeranče a grepy zbavíme kůry a vykrájíme z nich ostrým nožem filety dužiny bez bílých blan. Vložíme do mísy, přidáme opranou rukolu, ochutíme připraveným dresinkem, lehce promícháme a rozdělíme na talířky.

Fíky nakrojíme do kříže, rozevřeme je a dovnitř vložíme na větší kusy rozkrájený kozí sýr, který pokapeme medem. Spolu s piniovými oříšky zapečeme pod rozpáleným grilem asi 5 minut. Přidáme k salátu a posypeme piniemi.

Těstovinový salát s romaneskem

  • 300 g těstovin
  • sůl
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 300 g paprik
  • 150 g romaneska
  • hrst polníčku
  • špetka provensálských bylinek

Na dresink:

  • 100 g majonézy
  • 100 ml kečupu
  • 70 ml kefíru
  • 5 kapek tabaska
  • kudrnatou petrželku
  • 2 sterilované okurky
  • 1 cibulku

Majonézu s kečupem rozředíme v misce s kefírem, přidáme tabasco, nasekanou kudrnku, pokrájené okurky a cibulku. Vše promícháme, zakryjeme folií a dáme do ledničky. Těstoviny uvaříme. Promícháme se lžící olivového oleje a posypeme je provensálskými bylinkami. Necháme vychladnout. Papriky očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme vychladlé těstoviny. Romanesko rozebereme na růžičky, větší rozpůlíme a všechny krátce povaříme. Poté přisypeme k těstovinám. Všechny ingredience zlehka promícháme a přidáme omytý polníček.

Fazolový salát s mateřídouškou

  • 1 plechovka fazolek
  • 3 - 4 stroužky česneku (dle velikosti)
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • olej
  • sůl
  • citron
  • čerstvá mateřídouška

Na pánvi zahřejeme trochu oleje, opečeme prolisovaný česnek spolu s fazolkami. Přidáme 1 lžičku mateřídoušky, trochu osolíme a přidáme kostku zeleninového vývaru – dusíme do měkka. po vychladnutí dochutíme trochou citronové šťávy. Přidat můžete i nějaké zimní koření pro zahřátí.

Špenátový salát

  • 4 - 8 velkých vajec natvrdo uvařených
  • 340 g libovější slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 hnědá šalotka najemno nakrájená
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 a půl lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce posekané petrželky
  • lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 900 g čerstvého špenátu

Vajíčka nakrájíme nahrubo a slaninu osmažíme do křupava. Mezitím smícháme česnek, šťávu, šalotku a ocet v malé misce. Pomocí metly do směsi zašleháme olej. Přidáme petrželku a ochutíme solí a pepřem. V servírovací míse pak smícháme špenát, slaninu, zálivku a vejce. Jako příloha se hodí tmavé křupavé pečivo.

Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Pár dobrých tipů, jak se vyhnout poplatkům za odbavená zavazadla v letadlech

Dům a zahrada

Invazivní asijské berušky opět okupují domy v Česku. Jak se jich ideálně zbavit?

Bydlení

Jak vybrat podlahovou krytinu? Do každé místnosti se lépe hodí jiný typ

Zavřít reklamu