Ochutnejte zimní koření v lahodných receptech

Bez tohoto koření se v zimě neobejdete
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Recepty 
05. prosince 2018 06:44 / Shutterstock
  0   0
Zahřeje, udělá nám dobře na těle i na duši a navíc umí zahnat i případné nachlazení či virózu. Obyčejné koření z kuchyně toho zvládne opravdu hodně. Vyzkoušejte tyhle dobroty a posuďte sami.

Koření je základ každého pokrmu. Ať už slaného či sladkého. Vyzkoušejte kořeněné lahůdky i něco pro zdraví. A navíc vás dozajista v těchto chladných dnech zahřejí, což jistě také přijde vhod. Badyán, kardamom, hřebíček i zázvor potěší i největší labužníky.

Badyánové mléko pro spaní

  • ½ lžičky tlučeného badyánu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 tlučený hřebíček
  • 3 dcl horkého mléka
  • 1 lžíci medu

Koření zalijeme připraveným mlékem a nakonec přidáme med.

Badyánové „linecké“

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 80 g másla
  • 6 lžic mléka
  • špetka soli
  • 10 g badyánu
  • rybízovou marmeládu

Cukr smícháme s moukou a škrobem. Přidáme špetku soli. Smícháme změklé máslo, kokosový olej a dáme ke směsi. Nakonec dáme ještě čtyři lžíce mléka a začneme směs přeměňovat na těsto.

Dle potřeby dodáme ještě trochu mléka, cílem je pěkné vláčné těsto. Nakonec přidáme ještě badyán – celé hvězdičky si nameleme, případně zbylé velké kusy odstraníme a postupně do těsta přidáváme tak, aby bylo tak akorát badyánové. Vypracované těsto vložíme minimálně na půl hodiny do lednice, aby ztuhlo a dalo se s ním pracovat.

Po vyndání jej rozválíme mezi dvěma vrstvami pečícího papíru a poté vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na teplotu kolem 170 stupňů Celsia cca 10 - 15 minut. Podle typu trouby. Poté vyndáme z trouby a necháme zchladnout, jelikož horké jsou příliš křehké. Vychladlé čtverečky slepujeme připravenou marmeládou.  

Hřebíčková rýže

  • 70 ml vody
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 cibule
  • 300 g basmati rýže
  • 1 lžíce kvalitního oleje
  • sůl
  • bylinky na ozdobení

Přebranou rýži krátce osmahneme na oleji, osolíme a zalijeme studenou vodou. Do středu vložíme oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali hřebíček. Zakryjeme pokličkou a na mírné teplotě dusíme 20 minut. Pak oheň vypneme a necháme 5 minut dojít. Podáváme jako přílohu k masu.

Kardamomová káva

  • 100 g pražené zrnkové kávy
  • 4 tobolky kardamomu

Tobolky kardamomu lehce rozlouskneme v prstech a poté z nich vybereme černá aromatická semínka. Zrnkovou kávu semeleme společně s těmito zrnky. Semletou kávu vsypeme do uzavíratelné sklenice a necháme alespoň jeden den odležet. Pak už můžeme připravovat kávu tak, jak jsme zvyklí.

Zázvorová omáčka

  • 50 g čerstvého zázvorového kořene
  • 1 malá červená feferonka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka cukru
  • sůl
  • 4 lžíce oleje

Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku.

Svařené víno na zahřátí

  • 2 celé skořice rozlámané na kousky
  • 1 lžička kardamom semínek
  • 1 plátek oloupaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 6 celých hřebíčků
  • 120 ml vodky
  • 1 lahev 750 ml suchého červeného vína
  • 250 ml portského vína 
  • 250 ml cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 mocca lžička bourbon vanilky
  • 120 ml oloupaných na sucho opražených celých mandlí
  • 120 ml tmavých hrozinek

Skořici a kardamom rozdrtíme v hmoždíři. Vložíme je do menší misky a přidáme pomerančovou kůru, zázvor, hřebíčky, vanilku a vodku. Uzavřeme a necháme 24 hodin stát. Poté vodku přecedíme do většího hrnce. Koření vyhodíme. Přidáme lahev vína, portské, cukr, vanilkový cukr, mandle i hrozinky. Ohříváme do té chvíle, než se na okraji hrnce začnou tvořit malé bublinky. Ihned odstavíme a podáváme. Další den pak můžete vyzkoušet i jiné nápoje, které vás zahřejí a ochrání před nemocemi z nachlazení.

Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chcete vidět najednou celý svět? Žádný problém, nemusíte jezdit daleko

Dům a zahrada

Pštros je dobrý hlídač a jeho vejce vydá za 20 slepičích

Bydlení

Vypěstujte si vlastní kávu. Není to nic těžkého

Zavřít reklamu