Musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Máme pro vás recept na výtečný sladký dezert

 Recepty 
12. listopadu 2018 07:22 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Využijte dýňovou sezónu naplno Shutterstock
Jediná současná léčba celiakie spočívá v bezlepkové dietě. Při ní je třeba dbát na to, aby se z jídelníčku vynechaly všechny potraviny, které byly vyrobeny z obilovin obsahujících lepek. I přes toto omezení si ale celiaci mohou pochutnat na výborných receptech.

Pro všechny mlsné jazýčky máme skvělý bezlepkový recept na vynikající dýňový dezert.Při bezlepkové dietě je nutné se skutečně absolutně vyvarovat potravinám s obsahem lepku. Zdraví může být totiž poškozeno i minimálním, respektive stopovým množstvím lepku, i když ne u všech postižených dochází k obtížím bezprostředně po jeho požití.

Proto je důležité být při výběru potravin a při jídle vždy obezřetný. Naštěstí přechod na bezlepkovou dietu usnadní celá řada přirozeně bezlepkových potravin (kukuřice, rýže, brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a také speciálně vyráběné produkty (chleba, těstoviny, koláče, korpusy na pizzu, mouka, sušenky, sladkosti a hotová jídla). Díky dostupným surovinám si můžete i sami doma vyrobit skvělé bezlepkové dezerty. Máme pro vás návod na jeden recept, který se ideálně hodí k podzimu,

Sladký dýňový dezert bez lepku

Sezona dýní je v plném proudu. Upotřebte, co vám vyrostlo na zahrádce, nejen na polévky a k zapékání – vyzkoušejte dýňový flan. Je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná! Flan je původně španělsko-portugalský dezert, který je dnes ale také velmi oblíbený ve Francii a získává si své příznivce po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, jedná se o speciálně upečený pudink. Dýně je navíc velmi zdravá, o účincích dýně hokaido jsme psali zde.

Co budete potřebovat (suroviny na 1 flan o průměru 28 cm):

1 dýně (nejlépe máslová) 600 – 700 g
75 g třtinového cukru
50 g medu
4 celá vejce
2 bílky
1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
25 cl rumu
kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu
0,5 dcl pomerančové šťávy
350 ml smetany na šlehání (30%)
máslo na vymazání formy

Postup:

V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů Celsia, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26 – 28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů Celsia cca 80 minut. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny. Nejlépe chutná ještě vlažný.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky