Recepty z kapusty si zamilujete: Je chutná, levná a nabitá vitaminy
V prevenci podzimních a zimních sezonních nemocí hraje prim. Obsahuje tolik vitaminu C, že v případě její pravidelné konzumace nemají viry nejmenší šanci něco na nás zkoušet. Poradíme vám, jak nejlépe chutná.
Ochutnejte zdraví
Patří mezi košťáloviny. Je levná, zdravá a plná vápníku. I tak by se dala kapusta charakterizovat. Obsahuje obrovské množství betakarotenu, kyseliny listové i dalších vitaminů skupiny B. Nechybí ani vitaminy C a E a další minerální látky jako hořčík, jód, zinek, selen a draslík. Tělu doplní také bílkoviny a sacharidy. Jde o plnohodnotné jídlo, které obsahuje vše, co naše tělo v zimním období potřebuje.
Posílí tělo
Co se zdraví týče, umí snižovat hladinu cholesterolu, čistí kardiovaskulární systém, chrání před osteoporózou, posiluje naše svaly a díky vláknině pomáhá střevům. Čerstvá šťáva z kapusty smíchaná v poměru 1 : 2 se šťávou z jablek má velmi zajímavou chuť, připomínající kiwi nebo jahody. Odšťavnění kapustových listů je vynikající způsob, jak do sebe dostat opravdovou výživnou bombu. Podobnou vitaminovou bombou jsou i listy zelí.
Ochutnejte kapustové závitky s mletým masem
Přísady:
- 8 větších kapustových listů
- kousek cibule
- česnek
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 8 malých plátků anglické slaniny
- sůl
Nádivka:
- 300 g mletého hovězího a vepřového masa
- 1 rohlík
- 1 bílek nebo 1 malé vejce
- sůl
- kousek cibule
- česnek
- mletý pepř
Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žebra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.
Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokapeme vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělníme a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, cibulí, česnekem a pepřem, rozdělíme na osm částí a naplníme závitky.
Kapustové řízky se sýrem
Přísady:
- 500 g kapusty
- 120 g strouhanky
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- hrst posekané zelené petrželky
- mouka a vejce na obalení
- tuk na smažení
Kapustu očistíme a v mírně osolené vodě vaříme doměkka. Poté vodu slijeme a kapustu nadrobno nasekáme. Přidáme k ní dozlatova orestovanou cibulku, sůl, pepř a promícháme. Nakonec vsypeme připravenou strouhanku, vejce a petrželku. Promícháme a tvoříme bochánky, které následně obalíme klasicky v trojobalu a osmažíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.