Artyčok: Chutná zelenina, která umí dokonale očistit tělo

 Recepty 
15. listopadu 2018 12:44 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Artyčok je opravdovým kulinářským požitkem Shutterstock
Regeneruje játra, působí proti nadýmání a je to jedna z nejlepších očišťujících rostlin. Artyčok se řadí mezi zeleninu a je velmi bohatý na vitaminy. Ale abychom nemluvili jen o zdraví – artyčok je především delikatesou na stůl gurmánů.

Chutná hořkosladce a na talíři je hodně oblíbený. V kulinářství jde o rostlinu, která má dlouholetou historii. Vždy patřila na ty nejhonosnější stoly mezi největší lahůdky. A ani dnes tomu není jinak.

Seznamte se s ním

Artyčok pochází ze severní Afriky a západní Asie. Byl znám i v Egyptě. Jeho kresby byly totiž objeveny na rozvalinách starých chrámů. Také ho používali ve starověkém Řecku a Římu. Římané si nechávali dovážet artyčoky z Kartága. I když dnes se s ním nejčastěji setkáme v Itálii, Francii a Španělsku. Zde se pěstuje v největším množství.

Naplno se ale začaly pěstovat až v patnáctém století na Sicílii. Na první pohled byste si artyčok mohli splést s bodlákem, jemuž je velmi podobný. A jak ho poznáme? Má stříbřitě zelené vykrajované listy. Hlavním produktem jsou ale pupence. Ty je třeba sklízet postupně. A to ještě ideálně těsně předtím, než rozkvetou. Potom totiž už hořknou. Podle barvy pupenců rozlišujete taky druh artyčoku – k mání jsou bílé, zelené a fialové. Artyčok často dorůstá výšky až 1,5 metru.

Prvotřídní lahůdka

Ke kulinářským účelům využíváme jedině nerozvinutá květní poupata. Odřízneme je z rostliny ve chvíli, kdy přestávají narůstat do délky a začínají sílit. Jakmile by rozkvetly, je už pozdě. Po odříznutí z rostliny je nutné okamžitě potřít řezné rány citronem. Jinak by totiž místo řezu zčernalo.

Malé a mladé květní úbory je možné jíst syrové. Větší je pak nutné už tepelně upravit. Vaříme je ve slané vodě s přidáním malého množství citronové šťávy, která zabrání zčernání řezu. Podáváme je pak vcelku. Můžeme je buď zapéct, nebo je podáváme jen uvařené například s omáčkou nebo dressinkem.

Zdravotní účinky

Artyčok v sobě ukrývá 85 % vody, takže je ideální potravinou pro každého, kdo hodlá shodit nějaký ten kilogram navíc. Ukrývá v sobě však mnoho dalších cenných látek. Jednou z nich je clarin, který pozitivně působí na buňky jater a ledvin, zvyšuje produkci žluče a moči. Snižuje vstřebávání cholesterolu v játrech, detoxikuje je, snižuje hladinu glukózy, pomáhá předcházet ateroskleróze, léčí alergie a pomáhá předcházet chronickým nemocem. Je to v každém případě nejen zdravá, ale i chutná zelenina. Kombinujte ji na talíři i s ostatními zdraví prospěšnými druhy.

Rostlina pro okrasu

Pokud nestihnete pupeny sklidit před tím, než rozkvetou, můžete je využít také jako krásnou dekoraci. Rozkvetlý pupen necháme usušit a můžeme jej přidat k jiným sušeným rostlinám a svázat dohromady. Jistě upoutá pozornost každého.

Dejte si česnekové artyčoky s máslem

Přísady:

  • 6 ks artyčoků
  • 2 stroužky česneku
  • jemně nasekaná petrželka
  • 1 lžíce másla

Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkům žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky artyčoků, ořežeme stonek a artyčok přeřízneme podélně na půl. Pokud je v artyčoku chmýří a pichlavé mladé lístky, musíme je vyřezat. Takto získáme měkkou a jedlou část artyčoku. Každý očištěný artyčok rozřízneme na 8 dílků a hned po očištění vkládáme do misky s vodou smíchanou se šťávou z citronu.

V pánvi rozehřejeme máslo, česnek nakrájíme na kousky a spolu s propláchnutými artyčoky dáme osmahnout. Chvíli restujeme, po pár minutách osolíme, opepříme, přidáme hrstku petrželky, promícháme a zalijeme sklenkou teplé vody. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Podáváme jako předkrm na čerstvé bagetě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47