Nasbírejte si zdravé plody hlohu. Poradíme, na jaké neduhy zabírá

 Zdraví 
15. listopadu 2018 05:11 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hloh je neuvěřitelně účinný v léčbě srdce Shutterstock
Hloh roste na okrajích lesů, ale i v parcích. Jeho plody nemusí sloužit jen ptactvu. Poradíme, co s nimi můžete udělat a jak je lze využít k léčení. Zatímco květy hlohu se sbírají v květnu, plody se sbírají během září či října.

vzhledem k příznivému počasí ale můžete sbírat hloh i nyní. Najdete ho ještě dost a byla by škoda jeho léčivé síly nevyužít.

Na jaké nemoci hloh použít

Hloh je skvělý na nemocné srdce. Dokáže výrazně zlepšit prokrvení srdečního svalu, takže se hodí pro mnohé srdeční nedostatečnosti. Výborný je při angině pectoris. Pomáhá proti vysokému krevnímu tlaku. Rozšiřuje věnčité cévy kolem srdce. Dokonce zbavuje cévy aterosklerózy. Odstraňuje bušení srdce a srdeční arytmii.

Další účinky hlohu jsou ve formě uklidnění a proti nespavosti. Hloh můžete využít také při velké únavě a pocitu vyčerpání. Též se hodí při nervozitě, záchvatech dušnosti a pocitech strachu.

Jak hloh užívat

Hloh užíváme dlouhodobě. Jeho účinky se dostaví při každodenním užívání, které trvá třeba i několik měsíců. Výsledky jsou ale překvapivě dobré a dlouhodobé. Často není nutné vůbec začít užívat silnější léky. Důležité je, že by se hloh neměl s léky na srdce kombinovat. Toto je možné jedině za dohledu lékaře. Pokud se ale objeví první potíže a lékař ještě léky nedoporučil, lze nasadit právě hloh a lékům se patrně vyhnete.

Užívá se čaj nebo tinktura. Obojí se dá zakoupit v lékárně. Nás bude zajímat možnost využít plody.

Sirup a marmeláda

Z plodů hlohu si můžeme udělat léčivý sirup. Je to poměrně jednoduché. Potřebujeme na půl kila čerstvého hlohu asi 0,75 kg cukru. Hloh odšťavníme nebo rozdrtíme. Přisypáváme cukr a zahříváme na 70 stupňů Celsia. Jakmile se cukr rozpustí, šťávu plníme do lahviček, které skladujeme na chladném místě. Užíváme třikrát denně lžičku.

Marmeláda se udělá také snadno. Kilogram hlohu rozmačkáme v hrnci, přidáme 650 gramů cukru a vaříme, dokud nezačne směs tuhnout. Můžeme podle potřeby přidávat vodu. Horkou marmeládou plníme sklenice, které uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Plody hlohu můžeme konzumovat i syrové. Obsahují vedle různých tříslovin i vitaminy. Pokud vás zajímají další u nás rostoucí superpotraviny, podívejte se na článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve