Vlašské ořechy a jejich léčivé účinky a správné uskladnění

 Zdraví 
14. listopadu 2018 09:53 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vlašské ořechy patří mezi domácí superpotraviny Shutterstock
Vlašské ořechy jsou sklizené, ale pokud je chcete proměnit jen jako základ do vánočního pečení nebo vám poslouží pouze ke vzniku těsta na dorty, děláte určitě špatně. Vlašské ořechy mají na víc. Máme zajímavé informace.

Vlašské ořechy můžeme zařadit mezi superpotravinu, která snese srovnání s kdejakým exotickým zázrakem. Přitom roste tady u nás a je výborným pomocníkem pro mnoho našich neduhů a trápení.

Obsah účinných látek

Vlašské ořechy obsahují mnoho látek, které naše tělo nezbytně potřebuje. Obsahují hodně zdravých tuků, až 65 %. Jde přitom o nenasycené mastné kyseliny. Ořechy obsahují bílkoviny, mají asi 18 % vlákniny, vitaminy řady B a provitamin A. Množství vitaminů C a E je malé, ale zato jsou bohaté na vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor a draslík.

Jak působí na naše zdraví

Díky obsahu kvalitních tuků snižují cholesterol, upravují krevní tlak, působí na potenci a plodnost, mají protizánětlivé vlastnosti, zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky celkově, působí proti astmatu, pomáhají fungovat našim střevům, zlepšují psychiku a dodávají mozku dostatek energie. Dokonce vytváří obranu před stresem. Snižují riziko infarktu a mrtvice. Jsou vhodnou stravou při angině pectoris. Pomáhají procesům v játrech, které nás zbavují škodlivin. Obzvlášť se hodí pro vegany a vegetariány. Důležité jsou pro paleo stravu a v neposlední řadě jsou pomocníkem v boji proti obezitě. Je to opravdu dlouhá řada účinků a není zdaleka kompletní.

Jak konzumovat

Nejpřirozenější je konzumovat jádra vlašských ořechů. Stačí asi jedna hrst denně. Když je použijeme místo svačiny či různého mlsání, prospějeme si dvakrát. Někteří nedají dopustit na tinkturu z jader. Léčivé vlastnosti se přesouvají i do likéru, ale tam je samozřejmě oslabuje přítomnost alkoholu, který působí proti určitým pozitivním procesům. Používá se také mouka z jader nebo máslo.

Jak uchovávat

Ořechy ve skořápkách skladované na temném a chladném místě vydrží poměrně dlouho. Pokud takové místo nemáte, doporučujeme ořechy vyloupat a dát do mrazáku. Starší ořechy můžete namočit na den do vody, kterou zhruba třikrát vyměníte. Budou pak jako čerstvé. Další informace najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda