Tipy na zdravou zeleninovou hostinu
Obsahují spoustu vitaminů i minerálních látek. Mají málo kalorií a téměř žádný tuk. Mají v sobě však spoustu vlákniny, která se mimo jiné stará o naše zdravá střeva.
Ředkvičky
Obsahují hodně vitaminu C. Zbavují tělo těžkých kovů, podporují produkci hormonů štítné žlázy a pečují o zdravý zažívací trakt. Obsahují i spoustu vlákniny, takže jsou skvělou prevencí proti zácpě. Jsou močopudné a nízkokalorické.
Ředkvičková smaženice
- 10–15 ředkviček
- 1 menší cibule
- 1 malé kyselé jablko
- 100 g měkkého salámu
- 3 vejce
- sůl
- drcený kmín
- mletý pepř
Drobně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle. Přidáme na kolečka nakrájené očištěné ředkvičky a najemno nastrouhané kyselé jablko. Osolíme, okmínujeme, opepříme a dusíme, dokud ředkvičky nezměknou. Pak je trošku podlijeme vodou a přidáme salám. Nakonec rozklepneme všechna vejce a mícháme, dokud se nesrazí. Podle chuti osolíme a okmínujeme. A také opepříme, protože pepř na podzim zahřeje a rozproudí krev v těle.
Polníček
Řadí se mezi saláty, ale má specifickou oříškovou chuť. Nutričně je pro organismus velice výhodný. Obsahuje velké množství vitaminu C, a to dokonce až dvakrát tolik než citrony. Také pomáhá zužitkovat veškeré bílkoviny z potravy. Je na pultech všech obchodů.
Polníček s červenou čočkou
- 300 ml masového vývaru
- 100 g červené čočky
- 4 lžíce balzamikového nebo červeného vinného octa
- 3 lžíce oleje
- pepř
- 4 rajčata
- 200 g polníčku
- 100 g anglické slaniny
- plátek toastového chleba
Čočku nasypeme do vroucího vývaru a vaříme zhruba 7 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout. Promícháme se zálivkou z octa, oleje a soli. Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme a oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostičky. Přebraný polníček omyjeme a osušíme. Slaninu a toastový chléb nakrájíme na kostičky. Chléb osmažíme do zlatova na rozškvařené slanině. Rajčata a polníček smícháme s čočkou. Upravíme na talíře a posypeme osmaženým chlebem se slaninou.
Kedlubna
Ve 100 g obsahuje až 60 mg vitaminu C. A nechybí ani vláknina. Paradoxně je kedlubna, ač obsahuje cukry, vhodná pro diabetiky i osoby s redukčním režimem.
Kedlubny na smetaně
- kedlubny včetně mladých lístků
- máslo
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- zakysaná smetana
Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, mladé lístky posekáme nadrobno a vše necháme chvíli smažit na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a dusíme. Když jsou měkké, zalijeme je zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s vařenými brambory.
Kadeřávek
Jde o zdravou listovou zeleninu, nenáročnou a nutričně velmi hodnotnou. Obsahuje vitaminy skupiny B i kyselinu listovou a vitamin C. Je bohatý na vlákninu i minerální látky. Pomáhá chránit před nemocemi z nachlazení.
Kadeřávková polévka s rýží
- 4-5 kadeřávkových listů
- 2 stroužky česneku
- 1 a ¼ litru vody
- sůl
- petrželová nať
- 1 cibule
- polévkové koření bez glutamátu
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce rýže
- majoránka
Očištěné kadeřávkové listy drobně pokrájíme. V hrnci na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme jeden stroužek česneku pokrájený na plátky, kadeřávek, omytou rýži a osmahneme. Poté zalijeme vodou a povaříme doměka. Polévku dochutíme druhým stroužkem česneku, který rozetřeme se solí, polévkovým kořením, majoránkou, jemně pokrájenou petrželkovou natí a podáváme.