Tipy na zdravou zeleninovou hostinu

 Recepty 
13. listopadu 2018 07:15 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelenina báječně chutná a ochrání i před nemocemi z nachlazení Pixabay
Výživoví odborníci radí, že bychom za den měli sníst minimálně půl kilogramu ovoce a zeleniny. Tato strava by měla být základním stavebním kamenem našeho jídelníčku. Kolik jí sníte denně vy?

Obsahují spoustu vitaminů i minerálních látek. Mají málo kalorií a téměř žádný tuk. Mají v sobě však spoustu vlákniny, která se mimo jiné stará o naše zdravá střeva.

Ředkvičky

Obsahují hodně vitaminu C. Zbavují tělo těžkých kovů, podporují produkci hormonů štítné žlázy a pečují o zdravý zažívací trakt. Obsahují i spoustu vlákniny, takže jsou skvělou prevencí proti zácpě. Jsou močopudné a nízkokalorické.

Ředkvičková smaženice

  • 10–15 ředkviček
  • 1 menší cibule
  • 1 malé kyselé jablko
  • 100 g měkkého salámu
  • 3 vejce
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletý pepř

Drobně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle. Přidáme na kolečka nakrájené očištěné ředkvičky a najemno nastrouhané kyselé jablko. Osolíme, okmínujeme, opepříme a dusíme, dokud ředkvičky nezměknou. Pak je trošku podlijeme vodou a přidáme salám. Nakonec rozklepneme všechna vejce a mícháme, dokud se nesrazí. Podle chuti osolíme a okmínujeme. A také opepříme, protože pepř na podzim zahřeje a rozproudí krev v těle.

Polníček

Řadí se mezi saláty, ale má specifickou oříškovou chuť. Nutričně je pro organismus velice výhodný. Obsahuje velké množství vitaminu C, a to dokonce až dvakrát tolik než citrony. Také pomáhá zužitkovat veškeré bílkoviny z potravy. Je na pultech všech obchodů.

Polníček s červenou čočkou

  • 300 ml masového vývaru
  • 100 g červené čočky
  • 4 lžíce balzamikového nebo červeného vinného octa
  • 3 lžíce oleje
  • pepř
  • 4 rajčata
  • 200 g polníčku
  • 100 g anglické slaniny
  • plátek toastového chleba

Čočku nasypeme do vroucího vývaru a vaří­me zhruba 7 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout. Promícháme se zálivkou z octa, oleje a soli. Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladí­me a oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostičky. Přebraný polníček omyjeme a osuší­me. Slaninu a toastový chléb nakrájíme na kostičky. Chléb osmažíme do zlatova na rozškvařené slanině. Rajčata a polníček smícháme s čočkou. Upravíme na talíře a posypeme os­maženým chlebem se slaninou.

Kedlubna

Ve 100 g obsahuje až 60 mg vitaminu C. A nechybí ani vláknina. Paradoxně je kedlubna, ač obsahuje cukry, vhodná pro diabetiky i osoby s redukčním režimem.

Kedlubny na smetaně

  • kedlubny včetně mladých lístků
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • zakysaná smetana 

Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, mladé lístky posekáme nadrobno a vše necháme chvíli smažit na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a dusíme. Když jsou měkké, zalijeme je zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s vařenými brambory.

Kadeřávek

Jde o zdravou listovou zeleninu, nenáročnou a nutričně velmi hodnotnou. Obsahuje vitaminy skupiny B i kyselinu listovou a vitamin C. Je bohatý na vlákninu i minerální látky. Pomáhá chránit před nemocemi z nachlazení.

Kadeřávková polévka s rýží

  • 4-5 kadeřávkových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a ¼ litru vody
  • sůl
  • petrželová nať
  • 1 cibule
  • polévkové koření bez glutamátu
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce rýže
  • majoránka

Očištěné kadeřávkové listy drobně pokrájíme. V hrnci na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme jeden stroužek česneku pokrájený na plátky, kadeřávek, omytou rýži a osmahneme. Poté zalijeme vodou a povaříme doměka. Polévku dochutíme druhým stroužkem česneku, který rozetřeme se solí, polévkovým kořením, majoránkou, jemně pokrájenou petrželkovou natí a podáváme.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky