Ledová káva je ideální osvěžení na léto. A lze ji připravit i bez techniky!
Ledová káva nebo-li frappé má své kořeny v slunném Řecku. Zrodila se úplnou náhodou, a to v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu v roce 1957. Yannis Dritsas tu návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o pauze dopřát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu na zalití. Nasypal tedy kávu do šejkru, přidal vodu studenou, zkusmo i pár kostek ledu a několikrát nádobku intenzivně protřepal... A úžasné frappé bylo na světě.
Osvěžující letní kávu si snadno připravíte i doma. Na výběr máte několik variant, některé vyžadují šejkr či mixér, jiné se bez podobných pomůcek klidně obejdou. Jedno ale mají recepty společné. Budete potřebovat instantní kávu nebo espresso, vodu, led, mléko a cukr dle chuti. Máme pro vás několik tipů!
Příprava pravého řeckého frappé:
Rozmixujte nebo v šejkru protřepejte instantní kávu se studenou vodu. Pokud sladíte nebo máte rádi kávu s mlékem, tyto ingredience přidejte hned na začátku. Nalijte hotové frappé do vysoké sklenice, přidejte brčko a už si kávu jen vychutnejte.
Příprava Caffé frappé z espressa:
Připravte espresso ze své oblíbené kávy, přidejte 150 ml mléka, několik kostek ledu a cukr dle chuti. Ingredience protřepejte v šejkru nebo rozmixujte. Servírujte opět ve vysokých sklenicích a s brčkem.
Příprava ledové kávy v polních podmínkách:
Dostali jste chuť na frappé třeba v kanceláři, kde žádným šejkrem nedisponujete? Nevadí. Stačí vám půllitrová krabice mléka se šroubovacím víčkem – to je vlastně hlavní podstata fíglu. Odpijte nebo odlijte trochu mléka, nasypte kávu, cukr, zašroubujte a pořádně zatřepte. Vytvoříte tak super hustou pěnu, kterou má frappé mít. Pak už jen nalejte do sklenice. Pokud máte rádi plnou chuť, rozhodně tento nápoj nedolévejte vodou!
Šejkr se dá snadno nahradit
Pokud vám chybí šejkr, dá se tto technická vymoženost nahradit i jinak než krabicí mléka se šroubovacím uzávěrem. Stejně tak si ledovou kávu ůžete připravit třeba v zavařovací sklenici nebo PET lahvi se širokým hrdlem. Nejprve do vysoké sklenice nalijte trošku vody (40 - 100 ml), jednu lžíci cukru, 2 lžíce rozpustné kávy, několik ledových kostek a pak už jenom protřepejte v jakékoliv uzavřené nádobě. Vznikne tak hustá pěna, kterou dolijete mlékem či vodou, záleží na tom, co preferujete. Někdo přidává sladkou smetanu nebo jiná sladká dochucovadla.