Ochutnejte zimní koření v lahodných receptech

Bez tohoto koření se v zimě neobejdete
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Recepty 
05. prosince 2018 06:44 / Shutterstock
  0   0
Zahřeje, udělá nám dobře na těle i na duši a navíc umí zahnat i případné nachlazení či virózu. Obyčejné koření z kuchyně toho zvládne opravdu hodně. Vyzkoušejte tyhle dobroty a posuďte sami.

Koření je základ každého pokrmu. Ať už slaného či sladkého. Vyzkoušejte kořeněné lahůdky i něco pro zdraví. A navíc vás dozajista v těchto chladných dnech zahřejí, což jistě také přijde vhod. Badyán, kardamom, hřebíček i zázvor potěší i největší labužníky.

Badyánové mléko pro spaní

  • ½ lžičky tlučeného badyánu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 tlučený hřebíček
  • 3 dcl horkého mléka
  • 1 lžíci medu

Koření zalijeme připraveným mlékem a nakonec přidáme med.

Badyánové „linecké“

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 80 g másla
  • 6 lžic mléka
  • špetka soli
  • 10 g badyánu
  • rybízovou marmeládu

Cukr smícháme s moukou a škrobem. Přidáme špetku soli. Smícháme změklé máslo, kokosový olej a dáme ke směsi. Nakonec dáme ještě čtyři lžíce mléka a začneme směs přeměňovat na těsto.

Dle potřeby dodáme ještě trochu mléka, cílem je pěkné vláčné těsto. Nakonec přidáme ještě badyán – celé hvězdičky si nameleme, případně zbylé velké kusy odstraníme a postupně do těsta přidáváme tak, aby bylo tak akorát badyánové. Vypracované těsto vložíme minimálně na půl hodiny do lednice, aby ztuhlo a dalo se s ním pracovat.

Po vyndání jej rozválíme mezi dvěma vrstvami pečícího papíru a poté vykrajujeme tvary a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na teplotu kolem 170 stupňů Celsia cca 10 - 15 minut. Podle typu trouby. Poté vyndáme z trouby a necháme zchladnout, jelikož horké jsou příliš křehké. Vychladlé čtverečky slepujeme připravenou marmeládou.  

Hřebíčková rýže

  • 70 ml vody
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 cibule
  • 300 g basmati rýže
  • 1 lžíce kvalitního oleje
  • sůl
  • bylinky na ozdobení

Přebranou rýži krátce osmahneme na oleji, osolíme a zalijeme studenou vodou. Do středu vložíme oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali hřebíček. Zakryjeme pokličkou a na mírné teplotě dusíme 20 minut. Pak oheň vypneme a necháme 5 minut dojít. Podáváme jako přílohu k masu.

Kardamomová káva

  • 100 g pražené zrnkové kávy
  • 4 tobolky kardamomu

Tobolky kardamomu lehce rozlouskneme v prstech a poté z nich vybereme černá aromatická semínka. Zrnkovou kávu semeleme společně s těmito zrnky. Semletou kávu vsypeme do uzavíratelné sklenice a necháme alespoň jeden den odležet. Pak už můžeme připravovat kávu tak, jak jsme zvyklí.

Zázvorová omáčka

  • 50 g čerstvého zázvorového kořene
  • 1 malá červená feferonka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka cukru
  • sůl
  • 4 lžíce oleje

Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku.

Svařené víno na zahřátí

  • 2 celé skořice rozlámané na kousky
  • 1 lžička kardamom semínek
  • 1 plátek oloupaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 6 celých hřebíčků
  • 120 ml vodky
  • 1 lahev 750 ml suchého červeného vína
  • 250 ml portského vína 
  • 250 ml cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 mocca lžička bourbon vanilky
  • 120 ml oloupaných na sucho opražených celých mandlí
  • 120 ml tmavých hrozinek

Skořici a kardamom rozdrtíme v hmoždíři. Vložíme je do menší misky a přidáme pomerančovou kůru, zázvor, hřebíčky, vanilku a vodku. Uzavřeme a necháme 24 hodin stát. Poté vodku přecedíme do většího hrnce. Koření vyhodíme. Přidáme lahev vína, portské, cukr, vanilkový cukr, mandle i hrozinky. Ohříváme do té chvíle, než se na okraji hrnce začnou tvořit malé bublinky. Ihned odstavíme a podáváme. Další den pak můžete vyzkoušet i jiné nápoje, které vás zahřejí a ochrání před nemocemi z nachlazení.

📷
4
fotografie
Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Na horách nemusíte pouze lyžovat. V kraji seriálu Doktor Martin vás čeká spousta zábavy

Dům a zahrada

Triky v péči o pokojové rostliny, které jste ještě nevyzkoušeli

Bydlení

Vybíráte stojan na stromeček? Ne každý se hodí pro všechny

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn