Strašit děti čerty nebo ne? Někdy to může dopadnout i špatně

 Děti 
02. prosince 2018 06:30 / Šárka Sokolská
  2
📷
7 fotografií v galerii
Už za pár dnů navštíví řadu domácností čerti Shutterstock
Do týdne navštíví řadu domácností Mikuláš, anděl a čert. Je však správné pouštět čerty k dětem? A na kolik je vhodné je jimi strašit?

"Jenom počkej, Mikuláš to všechno vidí a čert ti to spočítá." "Jestli budeš zlobit, odnese tě čert!" Možná, že také někdy ze zoufalství vyslovíte tyto věty v domění, že se dítko uklidní a přestane zlobit. Ale v den D, kdy čert přijde v doprovodu Mikuláše, může z toho dítě mít doslova traumatický zážitek, který si může nést s sebou dál do života.

Postrašit ano, ale...

Podle psychologů neuškodí, když se dítě trochu postraší. Ale nesmí to jít za hranici vyděšení. Dítě by totiž nemělo mít pocit ohrožení života a bezmoci. Proto někdy bohatě stačí, když na něj čert vykukuje z rohu nebo jen zachrastí řetězem.

Domluvte si scénku

Než si pozvete Mikuláše, anděla a čerta, volte buď lidi, které znáte a máte k nim důvěru, nebo dejte na zkušenosti svých známých. Stejně tak mohou dobrou službu udělat i starší děti. Vždy si dopředu domluvte scénku, kterou zahrají, a jakou roli má hrát čert. A stejně tak Mikuláši dejte dopis, v němž budou nejenom hříchy, ale především to dobré, co dítě umí nebo co za poslední rok svedlo, a tím také začněte. Chválení totiž děti potřebují, ale nesmí se to zase přehánět

Pozor na děsivé masky

Pozor na opilé čerty a masky, které doslova děsí i dospělého. Takové raději nechejte stát venku. Protože jinak hrozí, že dítě zažije takový šok, že se začne pomočovat, koktat nebo bude mít noční můry. Hlavně buďte dítěti vždy oporou, zdůrazněte mu před návštěvou, že byste jej nikdy nedali a nikdy jej nestrkejte k čertovi. S básničkou nebo písničkou mu klidně pomozte. Hlavně vždy sledujte reakci dítěte a v případě, že to čert přece jen přežene, zasáhněte. Dítě by totiž Mikuláše nemělo brát jako něco traumatického, ale mělo by se na něj těšit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008