Jak můžeme pomoci unavenému žlučníku

 Zdraví 
01. prosince 2018 06:42 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Žlučník ovlivňuje řadu funkcí těla Shutterstock
Žlučník je velmi důležitý pro správné fungování našeho zažívání. Ovlivňuje i řadu dalších funkcí těla. Nevhodná strava a nadváha pomohou vytvářet žlučníkové kameny. Jak žlučníku pomoci, aby zvládl náročný život 21. století?

Žlučník je vlastně jen rezervoár na žluč, která se vytváří v játrech. Celý systém včetně žlučovodů je velmi důležitý pro správné trávení. Jde o to, že žluč emulguje tuky a ve střevě se tak potrava může lépe strávit.

Problémy se žlučníkem

Problémů se žlučníkem je celá řada. Nemusí jít jen o známý zánět či podráždění. To mají nejčastěji na svědomí žlučníkové kameny, písek či jiné usazeniny ve žlučníku a žlučovodech. Projevuje se ostrou bolestí v pravém podžebří, která může vystřelovat i jinam. Obyčejně je bolest spojená s celkovou zchváceností, zvracením, průjmem a dalšími potížemi. Bolest obvykle působí kámen, který aktuálně prochází žlučovodem.

Někdy ale může mít člověk jen nejasné příznaky, které spočívají v každodenním průjmu, nadýmání a dalších zažívacích obtížích. Bolest není přítomna. To proto, že kameny ještě nejsou tak velké, aby ji způsobily. Nicméně něco již brání vytváření a transportu žluči do střeva.

Potíže se žlučníkem mohou také působit bolest i v jiných částech těla. Žlučník může působit bolest zubů na pravé straně. Jindy se objeví bolest na pravé straně zad. Může se ale objevit i bolest hlavy. Je proto dobré uvažovat čas od času nad tím, zda na vině našich zdravotních potíží není právě žlučník.

Odstranit?

Otázka, zda žlučník odstranit, záleží na rozhodnutí lékařů. Pravdou je, že v některých případech nelze váhat a žlučník musí pryč, protože hrozí pacientovi i smrt v důsledku rozšíření zánětu a otravy krve. Pokud lékař nediagnostikuje tento problém, stojí za to žlučník zachránit a změnit životní styl tak, abyste se potížím vyhnuli.

Doporučení

Ať už chcete žlučníku jen na chvíli ulevit nebo potřebujete zásadní změnu, následující doporučení jsou důležitá. Měli byste se vyvarovat nápojů, jako je káva a černý či zelený čaj. Zejména káva s mlékem je velmi těžko snášena. Z potravy by měly zmizet smažená a přepalovaná jídla. Pečená jen občas. Hlavní druh úpravy byl mělo být vaření, dušení či příprava v páře. Omezte tuky, včetně těch zdravých. Nevynechejte je ale úplně, tělo tuky potřebuje. Používejte zejména olivový olej, případně trochu čerstvého másla.

Pijte dostatek tekutin, používejte mátový čaj. Velmi se doporučují čaje na rozpouštění žlučníkových kamenů. Vyzkoušejte proto kořen libečku a lopuchu, nať z popence, průtržníku, řepíku, vlaštovičníku a zemědýmu. Zvyšte příjem vitaminu C. Nepřejídejte se, naopak se snažte pomocí zdravého životního stylu bez zbytečného slazení a pojídání průmyslově upravovaných potravin snížit svou hmotnost. Problémy se zažíváním mohou být způsobené i jinými příčinami

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47