Těstoviny se neliší jen tvarem. Některé se hodí k omáčkám, jiné jsou zase lepší do salátů

 Ostatní 
28. listopadu 2018 07:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Těstoviny jsou oblíbené jídlo nejen Italů Shutterstock
Těstoviny pocházejí z Itálie, ale velké oblibě se těší i u nás. K dostání jsou nejrůznější druhy, které se od sebe liší nejen složením, ale i tvarem nebo barvou. Každý druh se hodí k přípravě jiného jídla.

Byly doby, kdy český trh nabízel buď jen špagety, kolínka nebo různě široké nudle. Dnes je už výběr podstatně širší a může tak být pro člověka problém se v druzích těstovin vyznat. Ve skutečnosti totiž existuje asi 300 různých druhů těstovin a tvarů je kolem 700.

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové. Podle způsobu použití dělíme těstoviny na plněné, neplněné, polévkové a přílohové.

Barevné těstoviny

Těstoviny nemusejí mít jen svou základní žlutou barvu, ale mohou doslova hrát bravami. Odstín získají díky přírodním barvivům. O zelené těstoviny se například postará špenát, červené jsou barvené rajčatovou šťávou, oranžové karotkou, výraznou žlutou docílí výrobci pomocí kurkumy a za černými těstovinami stojí olihně či sépiový inkoust.

Plněné těstoviny

Velké oblibě se těší plněné těstoviny. I těch ale existuje mnoho druhů. Představme si ty nejznámější:

Tortellini - těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. V Itálii se připravují ze semoliny (tvrdé pšenice). Nemusejí být plněné jen masem nebo sýrem, velmi chutné jsou také houbové tortellini nebo ty se špenátovou-riccotovou náplní.

Ravioli - těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Tyto semolinové těstoviny bývají plněné masem a jsou typické pro italský region severní Itálie Emilia Romagna.

Cappelleti - plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.

Canelloni - závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Většinou se plní sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají se v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.

Neplněné těstoviny

Spaghetti - dlouhé tenké provázky, podávají se většinou s rajčatovými omáčkami nebo kečupem. K dostání jsou i spaghettini, což jsou velmi tenké špagety. Dalším druhem špaget jsou bucatini. Jde v podstatě o dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté. Narazit můžete i na maccheroni- vypadají jako široké roury. Jsou to těstoviny podobné špagetám, jen jsou silnější a uvnitř duté. Linguine jsou pak tenké, placaté špagety.

Další skupinou těstovin jsou nudle. I v této kategorii je nabídka velmi široká. Obíbené jsou například fettuccine, tedy široké nudle, které jsou o něco širší než tagliatelle. Fettuccine se hodí hlavně k sýrovým a smetanovým omáčkám. Pochutnat si můžete také na rovných nudlích, které jsou z 80 procent vyrobené z pohankové mouky. K dostání jsou pod názvem pizzoccheri. Do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle se nazývají pappardelle.

Těstovin ale existuje daleko více druhů Známé jsou například penne - široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky. Hodí se především k hustějším omáčkám – sýrovým nebo smetanovým. Těstovinám penne se podobají také rigatoni - na rozdíl od penne ale mají delší a rovné konce. Návod na skvělé hříbkové penne najdete v našem článku zde.

Zajímavý tvar motýlků nebo mašliček mají těstoviny známé jako farfalle. Hodí se hlavně k omáčkám. Fusilli jsou pro změnu těstoviny vřetenovitého tvaru,  které se hodí především do salátů a k masovým omáčkám. Mezi neplněné těstoviny pak patří také lasagne - lisované těstoviny ve tvaru obdélníků, které jsou výborné se špenátem nebo s mletým masem.

Oblibě se těší také gnocchi. Jde o noky, většinou vyráběné z bramborového těsta. Pokud mají noky na sobě žebrování, je už řeč o jiném typu těstovin, a to radiatori. Někdo zase pro změnu miluje spätzle neboli špecle. Podobně jako noky se  většinou podávají místo přílohy.

Polévkové těstoviny

Speciální kategorii pak tvoří polévkové těstoviny. Pokud jste se domnívali, že existují jen nudle, jste na velkém omylu. Výběr je podstatně větší.

K dostání jsou například stelline, tedy malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek. Peperini mají tvar malých kuliček nebo kostiček a jde nejspíš o vůbec nejmenší typ polévkových nudlí. Obzvláště u dětí sklidíte nadšení, když do polévky použijete alfabetti neboli malá písmenka a čísla. Polévkové těstoviny mohou mít také tvar malých kroužků, a to v případě těstovin zvaných anellini. Italové si ale polévku rádi zpestří i pomocí capellini tagliati, což jsou v podstatě nalámané velmi tenké špagety. Někdo zase miluje conchigliette, které svým tvarem připomínají mořské ulity. Do polévky pak můžete použít také farfalline, což jsou farfalle v malém provedení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47