Co všechno dokáže ovlivnit pravidelné pití mátového čaje

 Zdraví 
27. listopadu 2018 07:06 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pití mátového čaje je velmi zdravý zvyk Shutterstock
Mátový čaj je klasika v případě nevolnosti. Skoro každý po něm sáhne. Víte ale, co všechno můžete jeho pravidelným pitím ovlivnit? Máme velmi zajímavé informace.

Máty roste mnoho druhů. Nejoblíbenější je máta peprná. Ale i ostatní druhy mají zajímavé účinky. V tuto dobu sice už mátu nenasbíráte, ale naštěstí je běžně dostupná jak v lékárnách, tak v běžných obchodech ve formě nálevových sáčků. Takže se můžete směle pustit do pití mátového čaje.

Zažívací potíže

Máta řeší akutní nevolnosti. To je známá věc. Méně známé je, že pravidelným pitím ovlivníte špatné vylučování žluči, čímž zlepšíte trávení, upravíte stav svých střev a omezíte nadýmání, které bývá se špatně fungujícím žlučníkem obvykle spojené. Máta tedy pozitivně ovlivní celou trávicí soustavu od žaludku přes střeva. Pozor si musí dát jen lidé se žlučníkovými kameny. Většině žlučníkářů sice máta ulevuje od potíží, ale pokud někomu vžene kámen do žlučovodu, nemusí to dopadnou dobře.

Spánek

Pomocí pravidelného pití mátového čaje můžete ovlivnit kvalitu svého spánku a zbavit se třeba i otravného převalování před usnutím. Máta totiž zklidňuje nejen žaludek, ale i naši mysl. Nebudete se tedy tolik zabývat svými starostmi a usnete snadněji. V mírné míře může tedy máta odstranit i stres a zbytečné napětí.

Antiseptické vlastnosti

Máta má antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Tak působí i při pití a ovlivňuje, jak už bylo uvedeno, především trávicí trakt. Do něho ale vstupuje ústní dutinou. Pravidelné pití máty pozitivně ovlivní stav dásní a tím i zubů. Působí také v krku, takže vás neskolí každá infekce, se kterou se potkáte. Žvýkáním mátového lístku zdravým způsobem osvěžíte dech.

Vnější užití

Mátu lze pravidelně užívat i zevně k potírání kůže a jako přídavek do zubních past. Zde se používá především mátový olej a ředěný mátový olej. Někdy se využívá i jeho chladivého účinku, protože je v něm asi 40 % mentolu. Pokud by vás zajímalo, jak použit na čaj neobvyklé druhy bylin, můžete si přečíst zajímavý článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47