Navoďte si pohodu s těmito bylinkami, bude se vám lépe spát

 Zdraví 
25. listopadu 2018 20:46 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mnoho bylinek pomáhá ke zklidnění celého těla Shutterstock
Pošmourné podzimní počasí s sebou přináší časté změny nálad a psychickou nepohodu. Ta je způsobena jednak nedostatkem slunečního svitu, který zvláště citlivým jedincům způsobuje řadu nepříjemností, ale také nedostatkem kvalitního spánku, při kterém by si tělo mohlo dostatečně odpočinout.

Jako řešení se v takové chvíli nabízí buď návštěva lékaře, který vám předepíše léky na spaní či uklidnění, anebo sáhnete po přírodních prostředcích, které jsou léty prověřené a často dokážou doslova zázraky.

Poklady ze zahrádky

Existuje totiž mnoho bylinek, které již naše babičky běžně používaly a léčily s nimi různé neduhy. A ani spánek nebyl výjimkou. Populární je například chmel, levandule nebo heřmánek, stejně jako kozlík nebo mučenka.

Zřejmě nejvíce využívanou a také nejlépe dostupnou rostlinkou v této oblasti je však meduňka lékařská, která tělu napomáhá k celkovému uvolnění. Meduňka zklidňuje dýchání, zpomaluje srdeční tep a pomáhá dobré psychice. Její výhodou je, že ji mohou pít jak dospělí, tak děti.

Mateřídouška navodí klid a pohodu

Z voňavé mateřídoušky si v těchto pošmourných dnech rozhodně vařte pravidelně lahodný čaj. Tato všestranná bylinka totiž celkově uklidňuje, navozuje pohodu a dobrou náladu. A pokud si ještě k šálku čaje dopřejete koupel s mateřídouškovým olejem, budete se cítit v absolutní pohodě a bude se vám skvěle usínat.

Pokud se u vás navíc objevují křeče během menstruace, dopřávejte si v tomto období tuto lahodnou bylinku ve větším množství. Ovšem pokud jste v očekávání, pijte mateřídoušku opravdu jen příležitostně.

Kontroverzní třezalka tečkovaná

Velmi účinnou bylinkou pro snadné usínání a klidný spánek je třezalka tečkovaná. Ovšem problematické u této rostlinky je to, že se velmi často ovlivňuje s užívanými medikamenty. Je nevhodné ji kombinovat například s hormonální antikoncepcí, jelikož snižuje její účinnost, stejně jako lékaři nedoporučují pití třezalkového čaje v případě, že užíváte antidepresiva, máte alergii na pyl nebo trpíte těžkou formou cukrovky.

Pokud však do žádné z těchto skupin nepatříte, bude pro vás třezalka doslova poklad. Nejen, že navozuje klidný spánek, ale pomáhá bojovat s úzkostmi, ulevuje při bolestech páteře a zánětech nervů, stejně jako zmírňuje příznaky spojené s klimakteriem. 

V domácnosti však nemusíte využívat bylinky pouze ke zklidnění či navození lepšího spánku. Existuje mnoho druhů rostlin, které můžete dát třeba do salátů či pomazánek. Které to jsou, si můžete přečíst v našem článku

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47