Chcete před Vánocemi shodit nějaké to kilo? Dopřejte si dietní dobroty, na kterých si pochutnáte
Přicházející zima s sebou nese i různorodé chutě, které nám v první řadě velí, abychom se zahřáli a bylo nám dobře. Připravte si dobroty podle našich receptů a rozhodně nebudete litovat.
Zeleninový koláč s uzeným lososem
Přísady:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- 4 vejce
- 500 g mrkve
- 2 kedlubny
- 200 ml mléka
- 100 g smetany
- čerstvá řeřicha
- 200 g plátků uzeného lososa
Z mouky, másla, soli, 1 vejce a 2 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat v chladnu. Mrkev a kedlubny očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které asi 5 minut povaříme pod pokličkou v osolené vodě. Pak zeleninu slijeme a necháme okapat. Zbylá vejce rozmícháme s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme.
Těsto prohněteme a vyválíme do kruhu o průměru asi 32 cm, pak jej vložíme do nízké kruhové formy (průměr 28 cm), přičemž okraje přitiskneme ke stěnám. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a asi 10 minut předpékáme. Plátky zeleniny dekorativně poklademe na těsto a přelijeme mléčnou směsí. Pečeme asi 25 minut při 200 stupních. Hotový koláč necháme mírně zchladnout. Svineme plátky lososa a naaranžujeme je na koláč. Nakonec ozdobíme řeřichou.
Krůtí plátek s jablky a šunkou
Přísady:
- 2 krůtí plátky
- 4 plátky drůbeží šunky
- 1 malé jablko
- sůl
- 10 g oleje
Krůtí řízky lehce naklepeme, rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem a upečeme na grilu. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Na každý řízek pak položíme po plátku šunky a jablka. Pokrm krátce zapečeme.
Telecí maso s chřestem
Přísady:
- 100 g telecího masa
- 200 g chřestu
- 50 g mléka
- kousek másla
- koření dle chuti
- 100 g brambor
- pažitka
- trochu citronové kůry
Telecí maso uvaříme s kořením (nové koření, pepř). Chřest rovněž uvaříme, část rozmixujeme a rozředíme vývarem z masa a mlékem na hustotu omáčky. Zbytek chřestu nakrájíme na kousky, maso na kostky a přidáme do omáčky. Okořeníme citronovou kůrou, pažitkou a vylepšíme máslem.
Zeleninový nákyp
Přísady:
- 240 g zeleniny (směs mrkev, petržel, kukuřice, brokolice, hrášek)
- saturejka
- sůl
- 1 vejce
- 400 g tvrdého sýra (Eidam 30%)
- 200 g nízkotučného mléka
- olej
- strouhanka
Očištěnou mrkev a petržel a nakrájíme na malé kostičky a velmi krátce povaříme v osolené vodě. Sterilovaná kukuřičná zrnka a hrášek propláchneme. Žloutek rozšleháme s mlékem a solí. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Sýr jemně nastrouháme. Dvě třetiny sýra a připravenou zeleninu přidáme do mléka se žloutky. Pak ještě vmícháme tuhý sníh.
Zapékací misku vymazanou olejem a vysypanou strouhankou naplníme zeleninovou hmotou, urovnáme povrch, který lehce posypeme strouhankou a pokapeme olejem. Nákyp zapečeme ve vyhřáté troubě, pak posypeme strouhaným sýrem a necháme znovu krátce zápect. Nákyp lze uvařit také ve vodní lázni.
Rajčatová polévka s tofu
Přísady:
- 300 g tofu
- 1 červená paprika
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 100 g rajského protlaku
- 1 lžíce tabasca
- 150 ml rajčatové šťávy
- mořská sůl
- pepř
- sezamové semínko
- 0,5 l vody
Na pánvi podusíme rajčata, papriku a cibuli. Umixujeme s ostatními surovinami, doplníme vodou a necháme přejít varem. Sezamové semínko vsypeme při podávání. Rajčatovou polévku můžete doplnit i pohankou, která se v této době skvěle hodí pro naše tělo.
Rolky s ochucenou rýží
Přísady:
- 10 ks bílého zelí (blanšírované listy)
- 1,5 sáčku dlouhozrnné rýže
- zeleninová směs s kukuřicí (mražená)
- 4 ks žampionů
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- mletý černý pepř
- sůl
V kastrolu rozpustíme máslo a podusíme na něm na plátky nakrájené žampiony. Pak přisypeme rozmraženou zeleninu a společně dusíme 10 minut. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Připravenou směs promícháme s petrželkou a vařenou rýží. Rozdělíme ji na zelné listy a opatrně, ale pevně zatočíme do rolek.
Rolky opečeme z obou stran v kastrolu na rozehřátém oleji. Podlijeme je trochou horkého vývaru a dusíme na mírném ohni pod pokličkou 20 minut. Během dušení rolky podle potřeby podléváme zbylým vývarem. Podáváme s dušeným masem.