Chcete před Vánocemi shodit nějaké to kilo? Dopřejte si dietní dobroty, na kterých si pochutnáte

 Recepty 
22. listopadu 2018 17:54 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připravte si zdravé podzimní menu Pixabay
Máte chuť na něco dobrého a originálního? Chcete si pochutnat a přitom neztloustnout? Pak vám přinášíme několik jídel, se kterými si bez obav můžete zpestřit jakoukoliv dietu. Tak dobrou chuť!

Přicházející zima s sebou nese i různorodé chutě, které nám v první řadě velí, abychom se zahřáli a bylo nám dobře. Připravte si dobroty podle našich receptů a rozhodně nebudete litovat.

Zeleninový koláč s uzeným lososem

Přísady:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 2 kedlubny
  • 200 ml mléka
  • 100 g smetany
  • čerstvá řeřicha
  • 200 g plátků uzeného lososa

Z mouky, másla, soli, 1 vejce a 2 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat v chladnu. Mrkev a kedlubny očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které asi 5 minut povaříme pod pokličkou v osolené vodě. Pak zeleninu slijeme a necháme okapat. Zbylá vejce rozmícháme s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme.

Těsto prohněteme a vyválíme do kruhu o průměru asi 32 cm, pak jej vložíme do nízké kruhové formy (průměr 28 cm), přičemž okraje přitiskneme ke stěnám. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a asi 10 minut předpékáme. Plátky zeleniny dekorativně poklademe na těsto a přelijeme mléčnou směsí. Pečeme asi 25 minut při 200 stupních. Hotový koláč necháme mírně zchladnout. Svineme plátky lososa a naaranžujeme je na koláč. Nakonec ozdobíme řeřichou.

Krůtí plátek s jablky a šunkou 

Přísady:

  • 2 krůtí plátky
  • 4 plátky drůbeží šunky
  • 1 malé jablko
  • sůl
  • 10 g oleje

Krůtí řízky lehce naklepeme, rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem a upečeme na grilu. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Na každý řízek pak položíme po plátku šunky a jablka. Pokrm krátce zapečeme.

Telecí maso s chřestem

Přísady:

  • 100 g telecího masa
  • 200 g chřestu
  • 50 g mléka
  • kousek másla
  • koření dle chuti
  • 100 g brambor
  • pažitka
  • trochu citronové kůry

Telecí maso uvaříme s kořením (nové koření, pepř). Chřest rovněž uvaříme, část rozmixujeme a rozředíme vývarem z masa a mlékem na hustotu omáčky. Zbytek chřestu nakrájíme na kousky, maso na kostky a přidáme do omáčky. Okořeníme citronovou kůrou, pažitkou a vylepšíme máslem.

Zeleninový nákyp 

Přísady:

  • 240 g zeleniny (směs mrkev, petržel, kukuřice, brokolice, hrášek)
  • saturejka
  • sůl
  • 1 vejce
  • 400 g tvrdého sýra (Eidam 30%)
  • 200 g nízkotučného mléka
  • olej
  • strouhanka

Očištěnou mrkev a petržel a nakrájíme na malé kostičky a velmi krátce povaříme v osolené vodě. Sterilovaná kukuřičná zrnka a hrášek propláchneme. Žloutek rozšleháme s mlékem a solí. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Sýr jemně nastrouháme. Dvě třetiny sýra a připravenou zeleninu přidáme do mléka se žloutky. Pak ještě vmícháme tuhý sníh.

Zapékací misku vymazanou olejem a vysypanou strouhankou naplníme zeleninovou hmotou, urovnáme povrch, který lehce posypeme strouhankou a pokapeme olejem. Nákyp zapečeme ve vyhřáté troubě, pak posypeme strouhaným sýrem a necháme znovu krátce zápect. Nákyp lze uvařit také ve vodní lázni.

Rajčatová polévka s tofu

Přísady:

  • 300 g tofu
  • 1 červená paprika
  • 4 raj­čata
  • 1 cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 lžíce tabasca
  • 150 ml rajčatové šťávy
  • mořská sůl
  • pepř
  • sezamové semínko
  • 0,5 l vody

Na pánvi podusíme rajčata, papriku a cibuli. Umixujeme s ostatními surovinami, doplníme vodou a necháme přejít varem. Sezamové semínko vsypeme při podávání. Rajčatovou polévku můžete doplnit i pohankou, která se v této době skvěle hodí pro naše tělo.

Rolky s ochucenou rýží

Přísady:

  • 10 ks bílého zelí (blanšírované listy)
  • 1,5 sáčku dlouhozrnné rýže
  • zeleninová směs s kukuřicí (mražená)
  • 4 ks žampionů
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

V kastrolu rozpustíme máslo a podusíme na něm na plátky nakrájené žampiony. Pak přisypeme rozmraženou zeleninu a společně dusíme 10 minut. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Připravenou směs promícháme s petrželkou a vařenou rýží. Rozdělíme ji na zelné listy a opatrně, ale pevně zatočíme do rolek.

Rolky opečeme z obou stran v kastrolu na rozehřátém oleji. Podlijeme je trochou horkého vývaru a dusíme na mírném ohni pod pokličkou 20 minut. Během dušení rolky podle potřeby podléváme zbylým vývarem. Podáváme s dušeným masem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky