Chcete před Vánocemi shodit nějaké to kilo? Dopřejte si dietní dobroty, na kterých si pochutnáte

 Recepty 
22. listopadu 2018 17:54 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připravte si zdravé podzimní menu Pixabay
Máte chuť na něco dobrého a originálního? Chcete si pochutnat a přitom neztloustnout? Pak vám přinášíme několik jídel, se kterými si bez obav můžete zpestřit jakoukoliv dietu. Tak dobrou chuť!

Přicházející zima s sebou nese i různorodé chutě, které nám v první řadě velí, abychom se zahřáli a bylo nám dobře. Připravte si dobroty podle našich receptů a rozhodně nebudete litovat.

Zeleninový koláč s uzeným lososem

Přísady:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce
  • 500 g mrkve
  • 2 kedlubny
  • 200 ml mléka
  • 100 g smetany
  • čerstvá řeřicha
  • 200 g plátků uzeného lososa

Z mouky, másla, soli, 1 vejce a 2 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočívat v chladnu. Mrkev a kedlubny očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které asi 5 minut povaříme pod pokličkou v osolené vodě. Pak zeleninu slijeme a necháme okapat. Zbylá vejce rozmícháme s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme.

Těsto prohněteme a vyválíme do kruhu o průměru asi 32 cm, pak jej vložíme do nízké kruhové formy (průměr 28 cm), přičemž okraje přitiskneme ke stěnám. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a asi 10 minut předpékáme. Plátky zeleniny dekorativně poklademe na těsto a přelijeme mléčnou směsí. Pečeme asi 25 minut při 200 stupních. Hotový koláč necháme mírně zchladnout. Svineme plátky lososa a naaranžujeme je na koláč. Nakonec ozdobíme řeřichou.

Krůtí plátek s jablky a šunkou 

Přísady:

  • 2 krůtí plátky
  • 4 plátky drůbeží šunky
  • 1 malé jablko
  • sůl
  • 10 g oleje

Krůtí řízky lehce naklepeme, rozkrojíme na poloviny, potřeme olejem a upečeme na grilu. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Na každý řízek pak položíme po plátku šunky a jablka. Pokrm krátce zapečeme.

Telecí maso s chřestem

Přísady:

  • 100 g telecího masa
  • 200 g chřestu
  • 50 g mléka
  • kousek másla
  • koření dle chuti
  • 100 g brambor
  • pažitka
  • trochu citronové kůry

Telecí maso uvaříme s kořením (nové koření, pepř). Chřest rovněž uvaříme, část rozmixujeme a rozředíme vývarem z masa a mlékem na hustotu omáčky. Zbytek chřestu nakrájíme na kousky, maso na kostky a přidáme do omáčky. Okořeníme citronovou kůrou, pažitkou a vylepšíme máslem.

Zeleninový nákyp 

Přísady:

  • 240 g zeleniny (směs mrkev, petržel, kukuřice, brokolice, hrášek)
  • saturejka
  • sůl
  • 1 vejce
  • 400 g tvrdého sýra (Eidam 30%)
  • 200 g nízkotučného mléka
  • olej
  • strouhanka

Očištěnou mrkev a petržel a nakrájíme na malé kostičky a velmi krátce povaříme v osolené vodě. Sterilovaná kukuřičná zrnka a hrášek propláchneme. Žloutek rozšleháme s mlékem a solí. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Sýr jemně nastrouháme. Dvě třetiny sýra a připravenou zeleninu přidáme do mléka se žloutky. Pak ještě vmícháme tuhý sníh.

Zapékací misku vymazanou olejem a vysypanou strouhankou naplníme zeleninovou hmotou, urovnáme povrch, který lehce posypeme strouhankou a pokapeme olejem. Nákyp zapečeme ve vyhřáté troubě, pak posypeme strouhaným sýrem a necháme znovu krátce zápect. Nákyp lze uvařit také ve vodní lázni.

Rajčatová polévka s tofu

Přísady:

  • 300 g tofu
  • 1 červená paprika
  • 4 raj­čata
  • 1 cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 lžíce tabasca
  • 150 ml rajčatové šťávy
  • mořská sůl
  • pepř
  • sezamové semínko
  • 0,5 l vody

Na pánvi podusíme rajčata, papriku a cibuli. Umixujeme s ostatními surovinami, doplníme vodou a necháme přejít varem. Sezamové semínko vsypeme při podávání. Rajčatovou polévku můžete doplnit i pohankou, která se v této době skvěle hodí pro naše tělo.

Rolky s ochucenou rýží

Přísady:

  • 10 ks bílého zelí (blanšírované listy)
  • 1,5 sáčku dlouhozrnné rýže
  • zeleninová směs s kukuřicí (mražená)
  • 4 ks žampionů
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

V kastrolu rozpustíme máslo a podusíme na něm na plátky nakrájené žampiony. Pak přisypeme rozmraženou zeleninu a společně dusíme 10 minut. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Připravenou směs promícháme s petrželkou a vařenou rýží. Rozdělíme ji na zelné listy a opatrně, ale pevně zatočíme do rolek.

Rolky opečeme z obou stran v kastrolu na rozehřátém oleji. Podlijeme je trochou horkého vývaru a dusíme na mírném ohni pod pokličkou 20 minut. Během dušení rolky podle potřeby podléváme zbylým vývarem. Podáváme s dušeným masem.

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím