Letní evergreen - bezinkový sirup!

Při sběru květů je důležité vybrat nějaké čisté, pokud možno minimálně prašné, místo a hezký, slunečný den
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Recepty 
01. června 2017 15:48 / Shutterstock
  1   0
Domácí sirup z květů černého bezu je lahodnou a zejména velmi zdravou pochoutkou. Bezinkový sirup patří mezi typické chuti a vůně dětství. Každé jaro naše babičky, prababičky i praprababičky připravovaly z čerstvých bezových květů tuto sluncem vonící lahůdku.

Pil se jen tak rozředěný vodou nebo během chladnějších období se přidával do čaje, kde odehrával roli přírodního léku proti nachlazením a na posílení imunity.

Všude venku právě kvetou milóny květů divokých růží a bezu. Pokud chcete pro sebe uchovat alespoň část těchto nádherných slunečních dnů, zkuste si s námi vyrobit bezový sirup.

Na 1 litr sirupu budete potřebovat:

  • 10 kusů květů černého bezu
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 30g kyseliny citronové
  • šťáva a kůra z 1 citronu 
  • pěknou flašku se špuntem

Postup:

Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.

Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs  teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte  a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.

Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Pohodové Vánoce bez stresu a starostí v zahraničí? Zkuste třeba italské Sorrento

Dům a zahrada

Kroky, jak zkontrolovat střechu před nástupem zimy

Bydlení

Trendem českých domácností je modernizace. Prokázal to i zajímavý průzkum

Zavřít reklamu