Syrečky a jejich vliv na naše zdraví
Olomoucké tvarůžky se dříve vyráběly v domácích podmínkách. Dnešní výroba je sice automatická, ale stále platí, že správný tvarůžek neobsahuje žádné zvláštní příměsi a je vyráběn podle tradiční receptury.
Zdroj vápníku
Vedle toho, že tvarůžky skvěle chutnají, jsou pro naše tělo též výborným zdrojem vápníku, který dostáváme ve formě potraviny přirozené, ne složitě průmyslově vyráběné. Takový vápník je pochopitelně dobře vstřebatelný a využitelný. Když si dopřejete tvarůžky, můžete si být jisti, že se tak chráníte před osteoporózou a dalšími komplikacemi, které z nedostatku vápníku nastávají.
Skvělé na hubnutí
Tvarůžky jsou také výbornou potravinou pro ty, kdo chtějí zdravě shodit nějaké to kilo. Na rozdíl od jiných sýrů neobsahují skoro žádný tuk a mají také velmi malý podíl sacharidů. Jsou proto předurčeny k nejrůznějším redukčním dietám, obzvlášť v kombinaci s celozrnným pečivem či ještě lépe s pečivem s nízkým obsahem sacharidů. Doplníte-li takové jídlo dobře vychuceným zeleninovým salátem, máte jistotu, že nepřiberete, spíš naopak.
Pozor na obsah soli
Jediná slabina olomouckých tvarůžků je společná celé řadě sýrů. Jsou totiž dost slané. Tím se část získaného vápníku opět odvádí z těla pryč a také se nadměrný obsah soli podepisuje na našem krevním tlaku a riziku infarktu a mrtvice. Problém ovšem není v tvarůžcích, ale v tom, že soli nadužíváme příliš i v jiných pokrmech. Chcete-li si s čistým svědomím pochutnat na tvarůžcích, uberte sůl zase někde jinde. Příliš slaná jídla vedou také k přejídání, takže je stejně lepší se jim vyhnout. Další informace o vlivu soli na naše zdraví najdete v článku zde.
Tipy na přípravu
Vedle klasické studené kuchyně používají někteří tvarůžky nasladko. Kolečko se potře povidly a přidá se šlehačka. Typicky české jsou tvarůžky obalované a smažené. Z tvarůžků se dá připravit i omáčka, nejčastěji v kombinaci se smetanou, ve které se nastrouhané tvarůžky teplem rozpouští. Někteří se pouští i do slaného tvarůžkového dortu, v němž se tvarůžky prokládají anglickou slaninou a kořením a vše se mírně zahřívá po dobu asi dvaceti minut, aby se vše spojilo dohromady. Většína těchto úprav ale kazí dietní vlastnosti tvarůžků. Doporučujeme tedy jejich konzumaci především za studena. Skvělá je i tvarůžková pomazánka. Tvarůžky mají být dobře uzrálé, pak jsou nejlepší. Tipy na přípravu tvarůžků naleznete v naší fotogalerii.
Výroba tvarůžků
Základem pro výrobu syrečků je sypký tvaroh z nízkotučného mléka. Správně uzrálý tvarůžek má na povrchu světlou vrstvu mazu. Na lomu je hezky jednotný, jantarově zbarvený, bez stop po původním tvarohu. Zkuste si lahodné tvarůžky vyrobit doma. Zde přinášíme návod, jak na to.