Silonky jako módní doplněk: Jaké vybrat a s čím je kombinovat?

 Móda 
18. listopadu 2018 17:01 / Marie Popelková
  2
📷
7 fotografií v galerii
Silonky je třeba umět nosit Shutterstock
Silonky ženy nosí prakticky po celý rok. Mohou být černé, tělové, barevné nebo s různými vzory. Už dávno neplatí, že silonky mají za úkol pouze zahalit holé nohy. Dnes mohou být punčocháče dokonce nejvýraznějším prvkem celého outfitu. Pokud ovšem chcete v silonkách dobře vypadat, musíte vědět, k čemu a jak je nosit.

Lidé si chránili nohy před chladem a zvědavými pohledy už ve starověku. Staří Římané si na nohy navlékali dlouhé pruhy kůže, nebo tkané látky. Pletené punčochy znali i starověcí Egypťané podle objevů v hrobkách z 3. až 6. století našeho letopočtu.

Pro rozšíření punčoch bylo významné 17. století, kdy Angličan William Lee vynalezl pletací stroj využívající systém jehel k pletení punčoch. Další anglický vynálezce, William Cotton, tento stroj o dvě stě let později zdokonalil a punčochy se začaly masově šířit po celém světě.

Mezníkem ve vývoji punčoch byl rok 1940, kdy Americe vynalezli nylonové vlákno. Punčochy vyrobené z nylonu byly velmi populární. Historicky první dodávka do obchodů v USA (4 miliony punčoch) se vyprodala za 4 dny. Po druhé světové válce se nylonové punčochy rozšířily po celém světě. Umělé vlákno silon, jež nahradilo do té doby používané luxusní hedvábí a z něhož se dámské punčochy začaly ve velkém tkát, patřilo také mezi první velké objevy Otty Wichterleho, jednoho z největších českých vynálezců minulého století.

Správná kombinace

Přesto, že jsou silonky už mnoho let běžnou součástí dámského šatníku, stále si mnoho žen neví rady s výběrem silonek ke svému outfitu. Některé vzory jsou odvážné, tělové silonky jsou zase některými odborníky na módu považované za nestylové. Je ale škoda, abyste šaty a sukně nenosila jen proto, že nevíte, jaké silonky si můžete dovolit. Dobrou zprávou ale je, že pro správnou kombinaci vám bude stačit pár základních kusů.

Tělové silonky

Tělové silonky jsou doslova kontroverzní materiál a ženy rozdělují na dva nesmiřitelné tábory. Jedna skupina je přesvědčena, že jde o univerzální kousek, který se hodí prakticky k jakémukoliv oblečení, další část naopak zastává názor, že i když se tváří tělová barva neviditelně, je spíš na obtíž a postrádá styl. Navíc odpůrci tělových silonek poukazují na fakt, že nezakryjí modřiny, jizvy a další nedokonalosti.

Záleží tak vyloženě na vašich osobních pocitech, které ve vás tělové silonky vyvolávají. Pokud se v nich cítíte dobře, není důvod je zatracovat. Pozor si ale dejte u lesklých modelů, na většinu společenských událostí jsou příliš výrazné a mohou působit nemoderně.

Černé silonky

Černé silonky jsou základ a neměly by chybět žádné ženě. Jejich největší výhodou je, že se hodí téměř k jakémukoliv outfitu. V případě černých silonek si ovšem dejte pozor na jejich sílu, označovanou zkratkou DEN. Čím je číslo vyšší, tím silnější (méně průhledný) je výrobek.

K šatům a na večírky se hodí spíše průsvitné silonky. Hrát si můžete se vzory, pokud vypadají vkusně. Jemné vzory jsou hezké k jednobarevné sukni a puntíky třeba k černým šatům. Ženy ve zralém věku by se měly vyvarovat infantilním vzorům, jako jsou srdíčka, a zůstat raději u zmíněných puntíků. Ty se dají kombinovat vcelku rafinovaně.

Šedé silonky

Jsou ovšem případy, kdy je lepší vyměnit černé silonky za neutrálnější šedou barvu. Například k lososovým nebo růžovým šatům budou šedé silonky vypadat rozhodně lépe než ty černé. Šedé silonky ale lze dobře kombinovat i k jakýmkoliv jiným pastelovým odstínům.

Barevné silonky

Ze silonek můžete udělat i nejvýraznější prvek vašeho oblečení. Ideální je, když výrazné barevné silonky sladíte s oblečením, které bude v jemném barevném tónu. S barvami si můžete pohrát různě. K lososovým šatům nebudou ladit jen šedé silonky, ale klidně i bílé nebo krémové. U barevných silonek vždy hraje velkou roli zbytek vašeho oblečení, protože barevná kombinace musí ladit. Hezky působí zejména tmavší barevné varianty - šedá, tmavě modrá a hnědá. Skvěle také vypadá, když barva silonek ladí s barvou bot. O tom, jak nosit síťované silonky, jsme psali zde.

Jaké silonky si vybrat ke konkrétní příležitosti?

Hodně záleží také na tom, kam se v silonkách chystáte vyrazit.

Ples či večírek – silonky slaďte s barvou šatů. K šatům po kolena můžete zvolit decentní vzor, ke koktejlkám raději bez vzoru.

Pracovní schůzka – silonky jsou nutností, vybírejte decentnější barvy. V letních měsících si můžete vzít samodržící punčochy, ve kterých vám nebude takové teplo.

Neformální schůzky – na schůzce s přáteli, na párty, na neformální večeři nebo na rande se můžete s punčochami vyřádit a vzít si ty s odvážnějším vzorem. Nastupují i barevné silonky, které je ale důležité sladit se zbytkem oblečení. Záleží však samozřejmě na tom, kde se schůzka bude konat.

Ples se bez silonek neobejde

Každý odborník vám potvrdí, že do společnosti silonky opravdu patří a vyrazit bez nich se považuje vyloženě za nevhodné. Jak si ale vyhrát s tím, aby vypadaly přitažlivě? Pokud máte šaty ke kolenům, například vínové barvy, nebojte se vzít si černé silonky s decentním vzorem. Zvolíte-li však krátké koktejlky, je vhodnější držet se silonek bez vzoru, které by mohly v takovém případě působit příliš lacině. Na vzorované punčochy si dejte pozor i v případě, že máte silnější lýtka či stehna, mohly by ještě více rozšiřovat. A pokud si na společenskou událost vezmete boty s otevřenou špičkou, musíte si stoprocentně vybrat v obchodě silonky bez špičky. S běžnými silonkami se zesílenou špičkou ve střevíčcích s otevřenou špičkou moc parády nenaděláte. Spíše naopak.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve