Koření žen: Proč by u vás doma neměl chybět tymián

 Zdraví 
13. července 2019 14:18 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Tymián má široké léčivé účinky  Shutterstock
Svým vzhledem se tymián podobá mateřídoušce, proto si je lidé často pletou. Věděli jste ale, že nejen mateřídouška, ale i tymián patří mezi vyhledávané léčivé rostliny? Léčivé účinky tymiánu vás překvapí, stejně jako rozsah nemocí, které zvládá.

Tymián má pronikavou vůni, díky které si můžete provonět svůj domov ale také zlepšit své zdraví. Silice z tymiánu je k tomu jako stvořená. Má blahodárné účinky na sliznici ústní a nosní dutiny, proto je při nachlazení vhodné ji inhalovat. A také dokáže ztlumit prudký kašel. Začněte tedy toto koření pěstovat a kromě použití v kuchyni (do salátů, omáček či na maso), vám bude krásně zdobit byt a příjemně vonět.

Na jaké nemoci tymián zabírá?

  • Dobře stimuluje imunitní systém a má antibiotické účinky. Proto se hodí i na vnější použití při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních. Pokud ho pijeme ve formě čaje, pak se tyto účinky projeví i na trávicím traktu. Tymián je skvělý při různých zažívacích obtížích, při nadýmání nebo třeba při nerovnováze střevní mikroflóry.
  • Příznivě působí na žaludek. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu.
  • Má také silný močopudný účinek. Hodí se tedy na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla.
  • Působí výborně při suchém kašli. 

Koření žen

Tymián je již staletí nazýván kořením žen, a to hlavně díky jeho účinkům na menstruační křeče. Tymián pomáhá napravit krevní oběh, zlepšuje prokrvení a také může pomoci při chudokrevnosti. Čaj z tymiánu pomáhá zmírnit nepříjemné křeče. Tymián obsahuje thymol, třísloviny a hořčiny - právě tyto látky se považují za předchůdce dnešních antibiotik.

Skvělý životabudič

Tymián je již od pradávna považován za životabudič, protože pomáhá při depresivních stavech tím, že takříkajíc dodává odvahu při nízké sebedůvěře a strachu. Tymiánový esenciální olej je jeden z nejsilnějších povzbuzujících olejů. Stejně blahodárně působí i tymiánový čaj, který si připravíte jednoduše: 1 čajovou lžičku tymiánu zalijte vroucí vodou a nechte 5 až 10 minut louhovat.

Obklad z tymiánu

Tymián je vhodný pro vnitřní, ale i vnější použití. Proto ho můžete použít na koupele i na obklady. Naše babičky používaly tymiánové obklady na špatně se hojící rány. Na takový obklad potřebujete tymián, jitrocel, měsíček a poctivé domácí vepřové sádlo.

Sádlo dejte do hrnce a přidejte 2-3 lžíce těchto bylin. Po zpěnění odstavte z ohně, nechte vychladnout a pár dní odpočívat na chladném místě. Potom opět rozehřejte do tekutého stavu, přeceďte a uskladněte v čisté nádobě. Takto vyrobenou domácí mast můžete použít na ošetřování povrchových ran a odřenin. (Dále čtěte: Průvodce bylinkami: Která se hodí k jakým pokrmům).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve