Na běžné nemoci použijte běžné potraviny: Které a na co zabírají?

 Zdraví 
10. července 2019 08:41 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
S některými běžnými neduhy si poradí docela obyčejné potraviny Shutterstock
To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes v mnoha případech potvrzováno. V léčivou moc potravin věří i odborníci a dokazují to stále nové a nové studie. Co jíst a pít, abyste byli v pohodě?

Na běžné nemoci jednoduše použijte běžné potraviny. Většinu z nich najdete doma či v obchodech se zdravou výživou. 

Med

Je nejúčinnější na léčbu kožních ran a popálenin. Medem místa ošetřená se hojí prokazatelně rychleji. Navíc med pomáhá i na bolesti v krku a kašel. Vědci také vybádali, že jedna dávka pohankového medu dokáže u dětí se zánětem horních cest dýchacích zastavit noční kašel. Tento produkt obsahuje i specifický enzym, který působí antisepticky.

Banány

Možná působí obyčejným dojmem, ale dokážou toho poměrně dost. Jsou známé schopností neutralizovat kyselý obsah žaludku. Chrání tak sliznici žaludku před vředy. Kromě toho se banány používají v případě, že člověka přepadne průjem. To je totiž situace, kdy tělo přichází o důležité ionty, kterých každý banán obsahuje velké množství. Zásobuje nás i draslíkem.

Kurkuma

Jak v čínské, tak v indické medicíně je používána pro své protizánětlivé účinky k léčbě celé řady obtíží jako bolesti zubů, modřiny či menstruační obtíže. Léčivé schopnosti kurkumy jsou připisovány kurkuminu, který je svým účinkem srovnatelný například s ibuprofenem.

Hřebíčkový olej

Obsahuje látku zvanou eugenol, která nejenže působí protizánětlivě, ale také antisepticky a ulevuje též od bolestí. Používá se zejména v ústní dutině, kde dokáže ulevit od bolesti zubů. Vzpomeňte na film Maratónec s Dustinem Hoffmanem. Opravdu to funguje. Některé studie dokonce ukazují, že by hřebíčkový olej mohl napomáhat i při zánětech a bolestech kloubů.

Brusinky

Jsou populární pro své blahodárné účinky na močový měchýř. Dnes se používají v prevenci zubního kazu a onemocnění dásní. Jejich účinek tkví v tom, že brání bakteriím, aby přilnuly k povrchu zubů a dásní.

Mléko

Pokud jste před spaním dostávali od maminky hrnek teplého mléka, nebylo to vůbec od věci. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem tryptofanu, což je aminokyselina, kterou si naše tělo dovede přeměnit na melatonin a serotonin. Obě látky pak pomáhají navodit spánek. Největší mýty o mléce, kterým určitě nevěřte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47