Delikatesy z kozího mléka zpestří jídelníček a prospějí zdraví
Hlavní výhodou je, že se tuk obsažený v kozím mléku snadněji štěpí, a proto je kozí mléko vhodné i pro alergiky. Je lehce stravitelné, pozitivně působí na imunitní systém, příznivé účinky má také při kloubních onemocněních a je často doporučováno jako prevence nádorových chorob.
Složení kozího mléka
Obsahuje minerální soli, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor. V jedné sklenici kozího mléka přijmete až 30 % doporučeného denního příjmu vápníku, který mimo jiné pomáhá štěpit tuky. Hořčík zase chrání srdce před kardiovaskulárním onemocněním a snižuje krevní tlak. Kozí produkty obsahují vitaminy A, skupiny B, C, D, E a kyselinu listovou. Složení mléka ale není po celý rok stejné a výrazně se mění v proběhu roku. V zimě je obsah bílkoviny a tuku vyšší, než v létě.
Proti stresu
Kozí mléko je prospěšné pro nervovou soustavu, snižuje stres, úzkost, nervové vypětí a nervozitu. Pojídáním kozích dobrot se zlepšuje zažívání a jsou proto vhodné pro každého, kdo má přecitlivělé žaludeční a střevní stěny. Současně pomáhají výrobky z kozího mléka při potížích s astmatem a klouby. Výhodou je i to, že kozí mléko je vhodné už pro děti od dvanácti měsíců. Využití nachází také v kosmetice, protože reguluje vlhkost pleti a zlepšuje onemocnění kůže.
Pro sportovce
Lidé, kteří užívají taurin, aby zlepšili rekonvalescenci po fyzické námaze, mohou místo chemického taurinu vyzkoušet kozí mléko. To obsahuje třikrát víc volných aminokyselin než mléko kravské, přičemž hlavní z těchto aminokyselin je právě taurin. Po sportu nebo nějaké zátěži je proto vhodné dát si svačinu s kozím sýrem.
Kozí sýry
Jsou vhodné pro studenou i teplou kuchyni. Využívají se v přírodním stavu, jako pomazánka, náplň do palačinek, mohou se grilovat, zapékat, smažit nebo přidávat k salátům. Kozí sýr není tak sladký jako kravský, má jemnou příchuť, která je ze začátku nasládlá a postupně prokysává. Na trhu najdete například:
- Čerstvé „tvarohové“, měkké sýry, které zrají krátce. V ledničce vydrží i přes dva týdny. Hodí se zejména do listových salátů.
- Tvrdé sýry, které můžete jednoduše osmažit nebo využít při zapékání. Lahodné jsou mladé druhy s dobou zrání do jednoho roku. Všeobecně bývají tvrdé sýry méně slané.
- Pařené vydrží v ledničce i měsíc. Mají téměř univerzální použití od salátů až po zapékání. Paření je jedna z nejvhodnějších úprav sýra při redukční dietě.
- Plísňové zrající kozí sýry existují v mnoha variantách. Na trhu se prodávají sýry s bílou plísní na povrchu až po vnitřní modrou plíseň. Hodí se zejména do salátů a k těstovinám.