Chcete srovnat cholesterol nebo dát do pořádku cévy? S touto potravinou to zvládnete

 Zdraví 
08. září 2018 11:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oves je doslova nabitý vitaminy a minerály Shutterstock
Když se řekne oves, většina lidí si tuto obilovinu spojí s krmivem pro koně. Přitom jde o cennou potravinu, kterou by do svého jídelníčku měli zařadit sportovci, těžce pracující lidé, ale i kuřáci. Možná budete překvapeni, že se dá oves využít i jako lék. A ne ledajaký.

Oves byla dříve opomíjená surovina hlavně proto, že se z něj nedá upéci chléb. Jenže na oves není radno koukat skrz prsty. Z hlediska živin totiž skrývá semínko tohoto obilí všechen potenciál rostlinných bílkovin, vitaminů a minerálů. Těchto živin obsahuje 2x více než pšenice.

Co oves obsahuje

  • vápník
  • železo – více než maso
  • mangan
  • zinek
  • hořčík
  • měď
  • selen
  • fosfor
  • vitamin E
  • vitaminy skupiny B

Oves jako lék

Díky tomu, že je oves doslova koktejlem vitaminů a minerálů, má obrovsky pozitivní vliv na lidské zdraví. Co všechno dokáže?

  • Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak díky obsahu beta-glukanu.
  • Snižuje riziko onemocnění srdce.
  • Díky rozpustné vláknině tvoří v žaludku gel, který zpomaluje trávení a tím brání výkyvům krevního cukru. Oves lze díky tomu využít i jako doplněk léčby gastritidy a kolitidy a hemoroidů.
  • Pomáhá při nemocech dýchacích cest a kašli. S kašlem lze zatočit i pomocí domácích obkladů, o kterých jsme psali zde.
  • Zabraňuje zácpě a má preventivní účinky proti rakovině tlustého střeva.
  • Ovesná vláknina odstraňuje ze střev žlučové kyseliny.
  • Koupele z ovesné slámy a ovsa jsou vhodné při ekzémech, revmatismu, chorobách ledvin apod.
  • Oves dodává živiny pro správnou funkci neuronů, které zlepšují duševní výkonnost a udržují rovnováhu nervové soustavy, působí antidepresivně. Je proto skvělou potravinou například  pro studenty ve zkouškovém období.
  • Byly prokázány protirakovinné a protiinfekční účinky ovsa.

Vliv ovsa na prevenci a léčbu srdečně-cévních chorob, především aterosklerózy, rozhodně není zanedbatelný. Vědci totiž zjistili, že velká miska ovesné kaše nebo otrub denně snižuje u většiny lidí hladinu cholesterolu o 10 až 16 %.

Oves ocení i kuřáci, kteří se chtějí odnaučit kouřit. Látky obsažené v této obilovině totiž dokáží pomoci potlačit touhu po nikotinu. Je možné použít ho i v rámci odvykací kúry pro narkomany.

Využití ovsa v kuchyni

Celé zrno lze využít pro přípravu kaší, zavářky do polévky, při pečení slaného i sladkého pečiva. Pořídit si ale můžete i ovesnou mouku, hrubé a jemné vločky s klíčky, ovesné otruby, ovesné mléko či ovesnou smetanu.

Pár dobrých rad

Celé zrno před vařením propláchněte, zalijte vodou, mírně osolte a vařte asi 30 minut a nechte asi 5 minut dojít. Takto upravené je vhodné jako příloha k masu i k zeleninovým pokrmům, do rizota, karbanátků nebo salátů. K přípravě kaše jej však musíte vařit téměř 90 minut. Proto je lepší pro přípravu kaše použít ovesné vločky.

Při pečení nahraďte 5 lžic používané mouky ovesnou moukou nebo rozmixovanými vločkami, pražené a namleté jsou rovněž skvělou náhradou oříšků.

Chuť ovesných vloček zvýrazníte jejich orestováním na suché nepřilnavé pánvi.

Díky vysokému obsahu proteinu methioninu a menšímu obsahu proteinu lysinu je vhodné oves kombinovat s luštěninami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky