Nehubnete? Možná jste otrokem některých špatných mýtů

 Zdraví 
05. září 2018 15:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
U hubnoucích metod se objevuje celá řada nepravd Shutterstock
Snažíte se hubnout, ale stále vám to nejde? Možná, že podléháte celé řadě mýtů, které o hubnutí kolují. Představíme vám ty největší.

Kolem hubnutí už toho bylo sepsáno tolik, že se v tom člověk jenom těžko orientuje. A pořád se objevují nové a nové zaručené metody, jak rychle zhubnout a hlavně nepřibrat. Možná to i vy zkoušíte a narážíte na mýty. Jaké jsou ty nejčastější a největší?

Méně cukru = hubnutí

Částečně je to pravda. Ale jen v případě, že snížíte obsah jednoduchých cukrů. Ty obsahují sladkosti, které tělu nic potřebného nepřináší. Složité cukry ale tělo potřebuje. Ty obsahuje například celozrnný chléb, fazole nebo ovesné vločky. Vyvážená strava by měla obsahovat až 50 procent zdravých sacharidů. Jejich dostatek navíc zmírní i neustálé chutě na sladké, tedy na „špatné“ cukry.

Nízkotučné jsou dietnější

Pokud kupujete mléčné výrobky s puncem „nízkotučné“ v domnění, že si tím snížíte kalorickou hodnotu, tak jste na omylu. Tyto produkty jsou obvykle vyráběny s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. A to znamená, že u nízkotučného výrobku často v konečném důsledku sníte stejný počet kalorií, jako byste si koupili obyčejný jogurt s průměrným obsahem tuku. Nízkotučné výrobky tedy do vyvážené stravy nepatří.

Tloustnutí z nočního jezení

Tady se ani tak nejedná o to, jestli jíte večer, ale hlavně co jíte. Většina lidí po celodenním hladu sáhne po brambůrcích nebo kalorickém polotovaru a dalších nezdravých jídlech. Někteří lidé s plným žaludkem špatně spí, přičemž únava následující den bývá dalším spouštěčem chuti na nezdravá jídla. Kvůli únavě obvykle sáhnete po něčem sladkém, které dodá rychlou energii a večer zase zaženete vlčí hlad hromadou nezdravých jídel. A jste v začarovaném kruhu.

Hladovět znamená hubnout

Držení krátkodobého půstu určitě čas od času není na škodu, ale jen v případě, že jej držíte maximálně 36 hodin. Ospalý metabolismus náhlý nízký energetický příjem šokuje tak, že krátkodobě zrychlí spalování. Ale pokud hladovíte delší dobu a jíte například jenom jednou či dvakrát denně, bude tělo reagovat zcela opačně. Tedy, začne si schovávat zásoby na horší časy.

Kalorie jsou kalorie

Energetický příjem se měří pomocí kalorií. Každá kalorie dává tělu stejné množství energie, ale už mají jiné účinky na zdraví i váhu. Existují proteinové, tukové a sacharidové zdroje kalorií. Je jasné, že jiný vliv na organismus bude mít, pokud si dáte nějakou sladkost, a jiný v případě, že si dáte bílkovinnou potravinu. Protein má oproti tukům a sacharidům moc více zasytit, a protože je náročné bílkoviny trávit, stojí to tělo i více energie. Více o proteinech i proč se díky nim snáze hubne, jsme psali zde.

Když se hubne, tak se nepřibírá

To je nejčastější omyl, kvůli němuž řada lidí ztratí svou motivaci. Je však naprosto přirozené, že váha po nějaké době stagnuje anebo jde naopak trochu nahoru. Jde však o naprosto přirozený jev, protože v řádech týdnů tělesná hmotnost obvykle kolísá až o několik kilogramů. Tyto rozdíly způsobuje nezpracovaná strava v trávicím systému nebo zadržovaná voda v těle.

Bez snídaně nezhubnete

Ve skutečnosti to až tak pravda není. Dokázal to i jeden výzkum, který sledoval čtyři měsíce přes tři stovky mužů a žen. Ti buď snídali, anebo snídani přeskakovali. Ale ani u jednoho to žádný efekt na změnu hmotnosti nemělo. Jde totiž o to, že každý organismus je individuální. Někomu snídaně vyhovují, jinému ne. Důležitá je vyvážená strava, bez přejídání se.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47