Nenechte si zkazit život refluxem. Jak se mu bránit?

 Zdraví 
05. září 2018 07:45 / Bronislava Silná
  4
📷
4 fotografie v galerii
Problémy s refluxem vás dostihnou kdykoli a kdekoli Shutterstock
Reflux jícnu je zdravotní problém, který se objevuje zejména ve vyspělých státech u mnoha lidí a velmi komplikuje život nemocných. Je ale nutné vůbec trpět? Čtěte dál a dozvíte se, že jde o zcela zbytečnou nemoc.

Pochopitelně, že se v populaci najdou jedinci, kteří mohou mít tento problém ze závažných důvodů. Ale většina nemocných velmi trpí jen v důsledku špatné životosprávy. Pokusíme se nastínit, co byste měli dělat v případě, že trpíte refluxem.

Nejezte sladké

Sladké nápoje, potraviny, koláče a jiné pečivo z bílé mouky obzvlášť v kombinaci s mlékem – to všechno jsou potraviny, které jednoznačně stojí za vznikem a udržováním těchto obtíží. Přitom stačí změnit životosprávu a problémy doslova mizí před očima. Vyřazení sladkého ale není jediné opatření, které povede k dobrému výsledku. Nejlepší je zvládnout všechny změny současně. Pak se potíží zbavíte doslova během týdne či dvou.

Nepřejídejte se

Protože při refluxu dochází ke špatnému dovírání svalu, který má bránit pronikání stravy z žaludku do jícnu, je jasné, že zde vadí i přejídání zdravou stravou. Proto se někdy také na začátku léčby tohoto problému doporučuje zahájit terapii hladovkou, při které budete pouze pít vodu, bylinné čaje či vodu s citronem. Nejen že si žaludek odpočine, ale také se změní chemické složení žaludečních šťáv, a to bude mít dobrý vliv i na reflux. Zásada střídmosti by vás ovšem měla provázet i nadále. Ostatně brzy poznáte, jak bude váš žaludek reagovat na různé dietní chyby.

Zhubněte

Trpíte-li nadváhou či přímo obezitou, budou vaše potíže s refluxem určitě podstatně větší, než kdybyste měli obvyklou váhu. Jestliže ale radikálně omezíte příjem cukru a pečiva, pak se dá do pohybu směrem dolů také vaše váha, takže tímto způsobem jen posílíte léčení refluxu. Můžete ale celé věci jít naproti a pomoci organismu cíleným cvičením.

Vyhněte se překyselení organismu

Obecně vzato – při refluxu jícnu vadí překyselení organismu. To je dáno konzumací sladkostí, ale i mnoha dalšími faktory. Snažte se uvést své tělo do acidobazické rovnováhy. O tom bylo napsáno již mnoho textů, takže zde nebudeme informace opakovat. Na druhou stranu nepodléhejte za každou cenu potřebě projít náročnou detoxifikací. Zde doporučíme, abyste si přečetli třeba dobrý příspěvek zde. Rozumný a uměřený přístup včetně pravidla „jez do polosyta a pij do polopita“ určitě platí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod