Ochutnejte extra zdravý a chutný dýňový dort
Dýně mají neutrální chuť, tudíž je můžeme bez obav upravovat nasladko či naslano. Dají se zapékat, vařit, nakládat, dusit, péct či smažit. Hodí se do polévek, kaší, noků, pečiva, moučníků. Využít je můžeme syrové nastrouhané nebo jako pyré z upečených plodů, do těsta či náplně, pyré se hodí do pudinků a jiných dezertů. Čerstvou oloupanou máslovou dýni lze konzumovat i syrovou v salátech. Ale pozor – jedinou dýni Hokkaidó musíme před úpravou oloupat, má totiž velmi tvrdou slupku.
Zdravé pochutnání
Dýně jsou ideální na hubnutí, protože obsahují až 95 procent vody. Ocení je však všichni, kteří se alespoň trošku chtějí dát na cestu zdravého stravování. Dýně má hodně vlákniny, takže je vhodná při zácpě. Nechybí sacharidy, bílkoviny a spoustu vitaminů (A, B, C, E) i minerálních látek (hořčík, vápník, železo, draslík, mangan…).
Taky obsahuje betakaroten, který je důležitý pro správné fungování zraku. A navíc nám pomůže déle udržet opálení z prázdnin. Je ideálním doplňkem léčby, pokud máme bolavý žaludek, nemocné srdce, vysoký tlak nebo cukrovku.
Semínka jako dezert
V žádném případě se nikdy nezbavujte semínek dýně. Pravda, nehodí se vždy do každého receptu, ale pokud je omyjete a usušíte, máte výbornou pochoutku na večerní mlsání k televizi. Zdravou a bez kalorií. Semínka dýně mají hlavně hodně zinku, který je dobrý pro nehty, vlasy a kůži. Ale nechybí pochopitelně ani celá škála dalších cenných látek. Podle indiánského léčitelství jsou dýňová semena nepřekonatelná proti střevním parazitům, pomáhají při zánětech močových cest, problémech s prostatou a dokonce údajně vyrovnávají náš psychický stav.
Ochutnejte dort z dýně
Přísady:
Čokoládové těsto:
- 2 hrnky celozrnných sušenek
- 3 lžíce kakaa
- 8 lžic změklého másla
Dýňová náplň:
- 2 hrnky dýně Hokkaidó
- hrnek mascarpone
- hrnek 33% smetany
- tři vejce
- hrnek třtinového cukru
- půl hrnku celozrnné špaldové mouky
- skořice
- vanilková esence
- špetka mletého zázvoru a muškátového oříšku
- šálek rozpuštěné hořké čokolády
Na ozdobení:
- šlehačka, oříšky
Příprava:
Čokoládové těsto: Přísady smícháme a rozmixujeme na těsto. Tím vyložíme dno a cca spodní třetinu dortové formy. Pečeme deset minut při nižší teplotě.
Dýňová náplň: Dýni nakrájíme na menší kostky a podusíme v trošce vody doměkka. K dýni pak přidáme mascarpone, vejce, cukr a mouky. Společně rozmixujeme dohladka. Přidáme koření (skořice, vanilka, zázvor, muškátový ořech) a promícháme. Ke směsi pak přilijeme našlehanou smetanu. Dvě třetiny náplně nalijeme na připravené předpečené těsto. Zbylou třetinu smícháme s rozpuštěnou hořkou čokoládou a po lžících pak opatrně přidáváme do dortové formy. Vidličkou z čokolády tvoříme nepravidelné obrazce. Pečeme na 180 ºC cca 1,5 hodiny. Necháme vychladit a podáváme ozdobené šlehačkou a vlašskými ořechy.
Tipy na extra rychlé dorty
Míří k vám nečekaná návštěva nebo jste zapomněli na oslavu a řešíte, jak rychlostí blesku sehnat dort? Zkuste skvělé recepty, díky kterým vám příprava vynikajícího dortu zabere doslova jen pár minut.