Bylinky se nehodí jen na vaření. Dokáží vám i vyčistit póry či omladit

 Krása 
31. srpna 2018 14:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přírodní kosmetika se těší čím dál větší oblibě Shutterstock
Každá kuchařka zřejmě ví, že bazalka se skvěle hodí do rajčatových pokrmů, že tymián vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby nebo že fenykl je výtečný v salátu, ale lze ho i dusit nebo zapékat. Jenže tyto a další byliny oceníte nejen na talíři, ale i v péči o svůj vzhled.

Bylinky dokáží opravdu hodně a byla by škoda je nevyužít i pro váš krásnější vzhled. Některé si dokáží poradit s problematickou pletí, další vám dodají mladistvý vzhled, jiné zase promění vaše unavené vlasy v nádhernou hřívu.

Levandule

Levandule se nejčastěji využívá v aromaterapii, ale pomůže i v kosmetice. Pomáhá s výživou a léčením pokožky, ať už při spálení nebo třeba ekzému, a zpomalením tvorby vrásek. Prospívá jak problematické pleti, tak suché a dehydratované pleti, které navrací vlhkost. Levandule je nejlepší do koupelí, vyrobit si z ní ale můžete i napářky nebo pleťové vody. Návody na domácí kosmetické přípravky z levandule najdete v našem článku zde.

Šalvěj

Pro své dezinfekční schopnosti nachází uplatnění například v různých regeneračních pleťových maskách. Rovněž můžete využít šalvějový nálev pro potlačení tvorby lupů nebo silný čaj ze šalvěje smíchat s jablečným octem a používat jako denní toner pro mastnou pokožku. Navíc rozpouští tuky, podporuje metabolismus pokožky a pomáhá čistit ucpané póry. Ocení ji hlavně lidé s mastnou a smíšenou pletí.

Tymián

Prospívá mastné pleti, kterou čistí a zároveň zbavuje přebytečného kožního mazu. Výhodou je, že také hydratuje, takže pleť nezůstává vysušená. Dají se z něj připravit masky, odvary, napářky nebo třeba koupele. O léčivých účincích tymiánu jsme psali zde.

Fenykl

Je ideální pro vyživování pokožky a udržení její krásy. Fenykl je totiž plný vitaminů a podpůrných látek, které dodávají pokožce sílu a pružnost. Jeho antiseptické účinky se pak hodí všem, kdo mívají napuchlý obličej, mastnou pokožku nebo trpí akné. Stačí do horké vody přidat dvě lžíce fenyklových seemínek a nechat 15 minut louhovat. Pak směs přeceďte a s pomocí tamponu aplikujte na tvář. Pro jasnější pleť můžete k tomuto pleťovému toneru přidat i pár kapek citronové šťávy.

Rozmarýn

Tato bylina pomáhá zklidnit mastnou a zčervenalou pleť, která se díky ní přestává mastit. Výborně se hodí do koupelí. V přírodní kosmetice má uplatnění i v souvislosti s péčí o vlasy. Ve formě šamponů se používá k zpevnění a zregenerování vlasů a zvýraznění lesku tmavých kadeří.

Máta

Mátu oceníte v případě, že potřebujete osvěžit a povzbudit unavenou pleť. Hodí se hlavně pro mastnou a smíšenou pokožku, má totiž čisticí a zklidňující účinky, které mírní projevy akné. Léčivé účinky máty nejlépe využijete v čajích, odvarech či koupelích. O netradičním využití máty jsme psali zde.

Bazalka

Zklidňuje a tonizuje pokožku celého těla, má hydratační a posilující účinky. Podporuje omlazení a celkovou revitalizaci pokožky. Skvěle se hodí i na vlasy, uzavírá totiž jejich povrch a hříva je tak výrazně lesklejší. Z bazalky se dají vyrobit pleťové vody nebo třeba napářky, populární jsou i nálevy a čaje. Výroba bazalkového pleťového toneru je velmi snadná. Několik nadrcených listů bazalky zalijte horkou vodou a počkejte, dokud odvar nevychladne. Poté jej stačí aplikovat na pokožku a proceduru zakončit hydratačním krémem.

Koriandr

Pomáhá proti akné, mastné pokožce nebo i ekzému. Vyzkoušet můžete například domácí pleťovou masku na černé tečky. Smíchejte snítku koriandru, lžičku limetkové šťávy a 2 lžíce jodizované soli (ne mořské). Poté ještě přidejte 8 kapek esenciálních olejů z grapefruitu. Nejdříve si masku zkuste jen na malém místě a pokud na ni nebudete mít reakci, aplikujte ji přímo na místa s černými tečkami (pozor na oči) a po 2 minuty jemně masírujte. Poté opláchněte teplou vodou.

Meduňka

Kromě toho, že omezuje výskyt oparů, ocení ji hlavně lidé s citlivou pletí. Meduňka totiž dokáže pokožku příjemně posílit a uvolnit. Také zpomaluje stárnutí a brzdí vznik vrásek. Hodí se do koupelí, čajů a odvarů.

Kurkuma

Kurkumu můžete využít ve formě domácí bělící pasty nebo přírodního dezinfekčního mýdla. Vyrobit z ní můžete také výbornou peelingovou a hydratační pleťovou masku. Lžičku kurkumového prášku smíchejte s 2 lžičkami rýžové mouky a 3 lžícemi bílého jogurtu. Aplikujte na obličej a nechte působit 15 až 20 minut. Poté masku opláchněte a přitom jemně masírujte pokožku. O zázračných účincích, které má kurkumová voda na lidské tělo, se dočtete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve