Pijte denně kurkumovou vodu. Uvidíte, jaké zázraky s vámi bude dělat

 Zdraví 
28. srpna 2018 08:25 / Šárka Sokolská
  24
📷
4 fotografie v galerii
Zázračné účinky kurkumy byly věděcky prokázané Shutterstock
Pokud vás trápí revma, artritida nebo máte zažívací potíže, pak vsaďte na kurkumu. Toto žluté koření má totiž skvělé antioxidační a léčivé účinky.

Bez kurkumy by se neobešla řada indických pokrmů. Umí nejenom skvěle ochutit jídlo, ale rovněž má příznivý vliv na zdraví. Hlavní účinná látka, které kurkuma vděčí za své léčivé vlastnosti, je kurkumin. Kurkuma je používána proti zánětům, k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí. Všechna tato využití mají pevnou vědeckou základnu.

Účinnější než krémy na bolest

Podle některých studií kurkumin ulevuje od artritických a revmatických bolestí. Dokonce má silnější účinky než účinná látka diclofenac, která bývá součástí krémů proti bolestem. Toto koření má velmi silné protizánětlivé účinky, takže záněty potlačuje lépe než mnohé standardní chemické léky.

Zlepšuje trávení

Pokud budete pravidelně pít vodu s kurkumou, zlepšíte si tím i své trávení. Je to díky tomu, že kurkuma má schopnost stimulovat vylučování žluči a dalších trávicích šťáv, takže zlepšuje funkci žlučníku. Navíc má skvělé ochranné účinky i na vaše játra. Chrání je před poškozením toxiny a podporuje regeneraci jaterních buněk.

Stimuluje mozek

Podle vědců má kurkumin pozitivní účinek na růstový hormon. Tím, že udržuje optimální hladinu tohoto hormonu, předchází snižování mozkové funkce v důsledku stárnutí. Ukázalo se, že kurkumin pročišťuje cévy a tepny.

Má protirakovinné účinky

Kurkumin je extrémně silný antioxidant. A to znamená, že pomáhá i v boji proti rakovině. Údajně má schopnost neutralizovat kmenové rakovinné buňky, které se považují za hlavní příčinu návratu a metastazování rakoviny. Je vědecky rovněž prokázáno, že skvělé účinky při léčbě rakoviny má také houba reishi, o které jsme psali zde.

Připravte si nápoj

Pokud chcete vyzkoušet skvělé účinky kurkumy, dostaňte z ní tedy maximum. Připravte si z ní nápoj, kdy smícháte dvě až tři deci vlažné vody a jednu čajovou lžičku kurkumového prášku. Kurkuma se ve vodě nerozpustí, proto je dobré vypít nápoj hned po zamíchaní. Stejně tak zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci čerstvě nadrcené kurkumy, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 polévkovou lžíci čerstvě namletého pepře a použijte směs do polévky, při dušení masa, do kari a dalších pokrmů. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve