Není okurka jako okurka. Jak je našemu zdraví prospěšná tato exotická odrůda?

 Zdraví 
23. srpna 2018 12:01 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kiwano je též označován jako rohatý meloun Shutterstock
Africká a ještě k tomu rohatá. To nezní dvakrát idylicky, avšak právě taková je okurka kiwano. Že jste o ní ještě neslyšeli? Pojďme se podívat na to, jak chutná a jak je prospěšná našemu zdraví.

Okurka kiwano chutná jako spojení okurky, banánu, kiwi a limetky a obsahuje takové množství vitaminu C a železa, že se pomalu, ale jistě stává velkou konkurencí našich domácích okurek. Představujeme okurku, pocházející z daleké Afriky!

Výjimečně, ale přece je možné kiwano objevit i na pultech obchodů. Dováží se k nám nejčastěji z Izraele, Střední Ameriky a Nového Zélandu. Zralé kiwano měří přibližně deset až patnáct centimetrů a připomíná všechno jen ne okurku. 

Dužina má velmi specifický vzhled. Barevně je ostře zelená a obsahuje bílá semena, která můžeme rovněž konzumovat. 

Jak kiwano chutná?

Pokud jde konzistenci, vnitřek kiwano připomíná želatinu. Chuť jsme zmínili již v úvodu, všechno to však podtrhuje specifická kyselost, kterou má na svědomí velký obsah vitaminu C. Celkově kiwano chutná velmi osvěživě. O jiném exotickém ovoci jsme psali před časem.

Co kiwano obsahuje?

  • bílkoviny
  • tuky
  • sacharidy
  • minerály jako:
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • fosfor
  • hořčík

Již zmíněného vitaminu C obsahuje kiwano ve sto gramech až čtyřicet procent doporučené denní dávky. Kiwano obsahuje i kyselinu listovou. Čeho má tato zvláštní okurka opravdu málo, to jsou kalorie. Je tedy výborná k redukční dietě. Na dietu je výborná i cuketa. Ale pozor na otravu! Více jsme psali zde.

Zelenina nebo ovoce?

Kiwano nese název i africký meloun. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli jde o zeleninu, v obchodech se umísťuje převážně mezi ovoce. Za zmínku stojí, že kiwano můžeme klidně pěstovat i v našich podmínkách, protože pokud jde o jeho náročnost, v ničem se neliší od našich klasických okurek. Nepotřebuje nic, jen teplo, slunce, vodu a živiny.

Jak konzumovat?

Ačkoli jde o zeleninu, kiwano je vynikající v ovocných salátech nebo se konzumuje jen samotné, kyselost můžete zmírnit troškou cukru. Výborně ozvláštní i pikantní zeleninové saláty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008